Datum plaatsing: 31 januari 2023

Filmliga Oss 55 jaarOss (Oss): De Filmliga Oss, de grootste filmclub van Nederland, bestaat 19 maart 2023, 55 jaar. En dat mag gevierd worden.

In januari 1968 kwam een aantal filmliefhebbers bij elkaar in café Bellevue, voor de oprichtingsvergadering van een filmclub. Doel van de oprichters was het maandelijks vertonen van films op niveau, films met artistieke kwaliteit die in het circuit voor het grote publiek nauwelijks aan bod kwamen. De eerste voorstelling vond plaats op 19 maart 1968 met de film ‘Blow Up’. Filmliga Oss was een feit.

Om de groep van belangstellenden vooral ruim te houden zodat de liga kon groeien, werden al té experimentele films vermeden. De ideeën over de te vertonen films zijn in de loop der tijd zo goed als hetzelfde gebleven en de filmkeuzecommissie kiest nog steeds de films uit.

Leden van de film geven na de voorstelling hun waardering voor een film door middel van een keuzestrookje. En alhoewel deze procedure een goede indicatie geeft op de score van toekomstige te kiezen films, zal de keuzecommissie soms ook films selecteren die minder toegankelijk zijn bijvoorbeeld omdat de film in zeer moeilijke omstandigheden is gemaakt, een bijzonder thema aansnijdt of bijzonder filmische kwaliteiten heeft.

Dat de formule werkt, blijkt uit het feit dat de filmliga Oss met 1250 leden al 55 jaar bestaat. De keuze van de films is hierbij uiteraard de belangrijkste reden, maar ook het betaalbare abonnement of lidmaatschap wat jaarlijks aangeboden wordt.

Een jaarabonnement kost voor het seizoen ‘22/23 € 52,50. Hiervoor krijgen leden 10 films en als extraatje 2 films tijdens het filmfestival met ontbijt in de maand maart aangeboden.

De maandelijkse films worden vertoond in de Rabozaal van het gastvrije Lievekamp, waarmee de filmliga Oss een plezierige samenwerking heeft. Voor het filmfestival met ontbijt wordt ook gebruik gemaakt van Kinepolis.

Om de mijlpaal van 55 jaar te vieren biedt de filmliga op 14, 15 en 16 februari 2023 in de Rabozaal van Theater De Lievekamp een extra voorstelling aan voor haar leden, waarbij zij kunnen kiezen uit drie verschillende Nederlandse films.

DINSDAG 14 FEBRUARI 16.00 UUR EN 20.00 UUR

ZEE VAN TIJD


Zee van tijd gaat over de gevolgen van een gebeurtenis die de persmap ‘de ergste nachtmerrie van ouders’ noemt. Iedereen kan wel raden wat dat is. De film begint in de jaren tachtig met beelden van een stel, Lucas en Johanna, dat met hun zoontje Kai per zeilschip een wereldreis maakt. De aan boord gedraaide familiefilmpjes stralen intens geluk uit.

Een op ware gebeurtenissen gebaseerde film.

WOENSDAG 15 FEBRUARI 16.00 UUR EN 20.00 UUR

NARCOSIS


Narcosis was genomineerd voor de Nederlandse Oscarinzending.

Het prachtig gefilmde Narcosis begint paradijselijk: in een soort mini-Hof van Eden waar een perfect gezin een perfect rommelig leven leidt. Merel heeft in het Pippi Langkous-huis, omgeven door weelderige natuur, een praktijk als medium. Ze kan gestorven geliefden zien en boodschappen doorgeven uit een andere wereld. Maar als haar eigen geliefde John bij een risicovolle duikonderneming niet meer boven komt, kan ze het emotioneel niet meer opbrengen hem te zoeken. In plaats daarvan ploetert ze voort. Een jaar na zijn dood pikt de film de draad weer op, als ze in flinke financiële problemen zit, en het haar niet lukt haar twee kinderen adequaat bij te staan en ze iedereen die haar wil helpen van zich wegduwt.

DONDERDAG 16 FEBRUARI 16.00 EN 20.00 UUR

BO


Wanneer de onverschrokken Bo naar Georgië afreist om het graf van haar vader – een bekende trompettist – te bezoeken, loopt ze zijn vroegere jeugdvriend Levan tegen het lijf. Op zoek naar haar roots en een beter begrip van haar vader, besluit ze om mee te liften in Levan’s vrachtwagen. Ondanks het leeftijdsverschil geven ze voorzichtig toe aan de liefde die ze voor elkaar voelen. Het melancholische trompetspel van Bo’s vader begeleidt hun reis door het adembenemende Georgische landschap. De opbloeiende liefde tussen Bo en Levan zorgt ervoor dat ze uiteindelijk hun donkerste geheimen met elkaar durven te delen.

Voor meer informatie zie www.filmligaoss.nlUw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.29123