Datum plaatsing: 10 februari 2023

Verschillende oorzaken van gistpuistjes


Verschillende oorzaken van gistpuistjes


Regio (Regionaal): Puistjes kunnen elk moment ontstaan, en de meesten van ons hebben er van tijd tot tijd last van. Gistpuistjes komen vooral voor omdat ze een voorkeur hebben voor warme, vochtige omgevingen en komen vooral voor als je veel zweet of vaak sport. Als je deze rode bultjes meer dan eens in de paar maanden op jouw gezicht, hals, borst, schouders of rug krijgt, is het misschien tijd om te voorkomen dat ze terugkeren. Hoe eerder je het probleem van de gistpuistjes aanpakt, hoe minder vaak je ze hoeft te behandelen. In de volgende paragrafen vind je verschillende oorzaken waarom je steeds gistpuistjes krijgt en wat je eraan kunt doen.

Wat je erover hoort te weten

Er zijn verschillende schimmels, zoals gist, die zich uit de hand kunnen ontwikkelen en problemen kunnen veroorzaken als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Deze schimmel is meestal niet giftig, maar wordt gevaarlijk als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Onder bepaalde omstandigheden kan hij jouw huid besmetten, vooral op plaatsen zoals de liezen, onder de borsten, onder de armen en tussen de tenen die warm, nat en door kleren bedekt zijn. Het voedt zich met het zweet en de oliŽn van de huid en creŽert bŤta-diol-in, een stof die allergische reacties veroorzaakt en jeukende, rode puistjes veroorzaakt. Deze puistjes zijn niet verwant aan acne, hoewel ze er wel op lijken. Omdat gist meer voorkomt in het gezicht dan elders op het lichaam, komt het vaker voor als het warm en vochtig is.

Pityrosporum- of malassezia-schimmels veroorzaken pityriasis folliculitis, ook bekend als gist dermatitis, tinea barbae of kappersjeuk. Ze gedijen goed in hoge hitte en vochtigheid, waardoor ze beter gedijen in tropische omgevingen. De schimmel kan ook de huid besmetten. Hij groeit op de huid van mensen met een vette huid en veroorzaakt rode puistjes. Hij kan zich ook verspreiden naar andere delen van het lichaam als hij niet wordt aangepakt.

Handig om te weten

De infectie ontstaat wanneer door bepaalde omstandigheden gist, een soort schimmel die op de menselijke huid en in de darmen leeft, uit de hand groeit. Meestal is het niet schadelijk, maar in bepaalde situaties kan het uit de hand groeien en een probleem worden. Op je huid, vooral in gebieden als de liezen, onder de borsten, onder de armen en tussen de tenen waar kleding de huid bedekt, kan hij groeien. Deze schimmel voedt zich met zweet en olie en maakt een stof aan die beta-diol-in heet en die een allergische reactie op je huid veroorzaakt, wat resulteert in rode, jeukende en ontstoken puistjes. Deze puistjes zijn geen acne, maar een ander soort puistje. Puistjes kunnen overal op het lichaam verschijnen, maar de kans is het grootst op het gezicht, omdat de gist daar goed gedijt in een warme en vochtige omgeving. Bezoek deze pagina voor meer informatie over puistjes.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.17494