Datum plaatsing: 08 maart 2023

Maarten van Rossems plundertochten op het Brabantse platteland


Maarten van Rossems plundertochten op het Brabantse platteland


Heesch (Bernheze): Op donderdagavond 16 maart 2023 organiseert Heemkundekring ‘De Elf Rotten’ een lezing over Maarten van Rossem. Sander Wassing vertelt op uitnodiging van de heemkundekring over de krijgsverrichtingen van deze Gelderse krijgsheer uit de zestiende eeuw. De lezing wordt gehouden in De Heemschuur, Schoonstraat 35 in Heesch en begint om 20.00 uur. De entree voor niet-leden bedraagt € 5,- inclusief koffie of thee.

Maarten van Rossem ‘gesel van de boeren’

“Blaken en branden is het sieraad van de oorlog”. De lijfspreuk van de Gelderse krijgsheer Maarten van Rossem (ca. 1497-1555) werd door hem en zijn soldaten omgezet in meedogenloze daden. Bij het Brabantse platteland denken we vandaag de dag vooral aan idylle, gemeenschapszin en fraaie landschappen. Hoe anders was dat in de zestiende eeuw! Brabant vormde toen regelmatig het toneel van guerrilla overvallen door Gelderse krijgsbenden. Kerkklokken, boden en rookkolommen aan de horizon waarschuwden dorpsbewoners dat de ‘gelderaers’ in aantocht waren. Van Rossem stond in de zestiende eeuw bekend als de ‘gesel van de boeren’.

Landsheer Karel V (1500-1558) koesterde de ambitie om alle Nederlandse provincies aan zijn gezag te onderwerpen. Dat betekende dat hij ook het hertogdom Gelre bij zijn gebieden wilde voegen; een ambitie waar de Gelderse hertogen zich uiteraard fel tegen verzetten. De gewone man kreeg de rekening gepresenteerd van het conflict dat tot 1543 steeds hoger opliep. Uit kronieken vangen we

soms een glimp op van het persoonlijke leed dat hierdoor veroorzaakt werd. In een van de Bossche kronieken vangen we glimpen op van het leed dat werd aangericht. Over 1512 schrijft de chroniqueur:

‘Den 25 september soo bennen de Geldersse tot Lit op den Ham overgecommen, 400 te peerd ende 1500 te voet, en hebben gebrant Hintem met 7 wintmolens, Ortten, Schijndel met de kerck, Roij, de Couveringe, Heesse met de kerck, Leent, Wetten, Nuenen, Stiphout, Geldrop met kerck ende ’t huijs’

In 1478 werd Heesch verbrand en ook in 1512, 1528 en 1542 kwamen de oorlogswoelingen dichtbij. Wie was Maarten van Rossem en wat dreef hem? Hoe trof zijn harde hand het Brabantse platteland en Heesch in het bijzonder? Kunnen we in kaart brengen welke inwoners specifiek werden getroffen? Deze en andere vragen worden tijdens de lezing aan de orde gesteld.

Datum: donderdag 6 maart 2023

Locatie: De Heemschuur, Schoonstraat 35 in Heesch

Aanvang: 20.00 uur



Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.28402