Datum plaatsing: 27 maart 2023

Doorstart Schokkermuseum Lith


Doorstart Schokkermuseum Lith


Lith (Oss): Sinds 2013 bestaat het schokkermuseum in Lith (gemeente Oss). Dat is geen gewoon museum maar een meer dan 100 jaar oude vissersschuit waarin je van alles kunt leren over de riviervisserij en het dorp aan de rivier Lith. De beleving hierbij wordt echt totaal doordat je dit al varend over de Maas kunt doen. Mede door corona leek het erop dat dit varend museum zou ophouden te bestaan.

Gelukkig heeft een aantal Lithenaren daar een stokje voor gestoken; Met een nieuw bestuur en een nieuw concept wil men de museumboot ít visje nieuw leven in blazen. Naast de Powerpoint-informatie aan boord over de geschiedenis van de visserij aan het einde van de negentiende eeuw, waar Lith een belangrijke rol in heeft gespeeld, blijft het varen met de Schokker het belangrijkste onderdeel. Hierbij wil men bovendien de mogelijkheid bieden om dit uit te breiden met een totaal arrangement waarbij men ondernemers uit de eigen regio wil betrekken.

Men wil al graag komend seizoen gaan varen. Streven is in april alweer de eerste bezoekers welkom te kunnen heten.

Net als voorheen zal ook het nieuwe bestuur niets kunnen realiseren zonder de hulp van een aantal vrijwilligers. Donderdag 30 maart zal ís avonds vanaf 19 uur in de brasserie Puur Damen op de Lithse Ham een kennismakingavond plaats vinden waarbij mensen die belangstelling hebben in vrijwilligerswerk bij de museumboot zich kunnen laten informeren.

Men is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die zich interesseren in de geschiedenis van Lith en de riviervisserij, die als ambassadeur de gasten een onvergetelijke ochtend of middag bezorgen. Mensen die in het bezit zijn van een Vaarbewijs 1 en de uitdaging aan willen om op een meer dan100 jaar oude schokker als schipper op te treden, maar ook mensen die graag willen helpen bij het onderhoud en schoon houden van deze boot zijn hierbij van harte uitgenodigd.

Een groepje Lithenaren heeft belangloos geld ingebracht voor dit reddingsplan en zoekt ook naar extra mogelijkheden om sponsors en vrienden aan dit schokkermuseum te binden. Op de website http://www.museumbootdeschokker.nl/ is het laatste nieuws te lezen.

De schokker ligt vanaf 1 april aan de steiger ter hoogte van de Lithse dijk 90 in Lith

Via het telefoonnummer 0613349410 of via het toeristisch informatiecentrum Lith (TIL) of het toeristisch informatiecentrum Oss (TIO) kan meer informatie worden verkregen.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.27858