Datum plaatsing: 05 april 2023 - Laatst gewijzigd: 05-04-2023 09:21:18

Harrie van Loon zegt niet gauw nee


Harrie van Loon zegt niet gauw nee


Nuland ('s Hertogenbosch): Harrie van Loon werd tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Nulandse dorpsraad verrast met de uitverkiezing tot Nulander van het Jaar. Een prijs die hem omwille van zijn overweldigende vrijwilligersoeuvre meer dan toekomt. Met recht mogen we Harrie een zelden stil zittende duizendpoot noemen. “Ik zeg nou eenmaal niet gauw nee.”

door Mark van der Donk

Wanneer we ons bij het huis van Harrie en Jeanne aan de Loonsestraat melden, net voor de grens met Geffen, kunnen we bij binnenkomst niet om de prijs heen. In de huiskamer staat, op een kastje, het kunstwerk van de Nulandse kunstenares An Bakker te pronken. Het is de onderscheiding die Harrie van Loon vorige maand vol trots ontving. Samenvatten wat hij allemaal doet en heeft gedaan voor de Nulandse gemeenschap, dat valt niet mee, zo blijkt al snel als we aan tafel gaan zitten en de pen en kladblok tevoorschijn toveren. “Ik heb veel voor de carnaval gedaan”, trapt Harrie af. “Wat allemaal? Nou, ik ben in 1991 bij de Raad van Elf gekomen, werd in 1994 Prins Harrie d’n Uurste, was in ’95 en ’96 adjudant en vanaf 1997 negen jaar lang voorzitter van de Stichting Carnavalsorganisatie Nuland. Daarna heb ik nog de OPA’s, de club van oud-prinsen en -adjudanten, opgericht. Wij organiseren ieder jaar op zaterdagmiddag het bejaardencarnaval en op maandag de carnavalsmiddag in het verzorgingstehuis. Verder help ik nog met onder meer de carnavalskrant en bij de optocht. Ze weten me nou eenmaal snel te vinden en ik zeg niet gauw nee.”
Voor wie het nu al duizelt: het is nog lang niet de volledige palmares van de Nulander van het Jaar. Want ook bij de Stichting Nuland Promotie, die verantwoordelijk is voor jaarmarkt Rondje Nuland en de kerstmarkt, is Van Loon al sinds 2006 voorzitter. “Maar nu wel echt voor het laatste jaar”, zegt hij erbij. “Ik ben mijn opvolger aan het inleren, daarna stop ik ermee. Ik merk niks van mijn leeftijd, ga gewoon altijd door, maar ik ben inmiddels 78 en je moet een keer gaan afbouwen.”

46 jaar bestuurslid
Eerder deed onze gesprekspartner dat afbouwen al bij Wandelvereniging Nuland, die hij zelf mee oprichtte in 2004. “We groeiden meteen na de start als kool en ik ben er zes jaar voorzitter van geweest. Tegenwoordig hebben ze nog steeds 150 leden”, kijkt hij terug op een mooie tijd. Bij de motorcrossclub in Nistelrode houdt hij het voorzitterschap al maar liefst dertig jaar vol. “Daar zit ik in totaal zelfs al 46 jaar in het bestuur”, lacht hij. “Met vijf clubs hebben we inmiddels het circuit in Berghem overgenomen en, je raadt het al, ook daar zit ik in het nieuw gevormde bestuur.” De motorcross zit in zijn bloed, al decennialang. “Ik ben nog altijd 25 tot 30 keer per jaar in het weekend actief als wedstrijdleider en iedere week ben ik twee dagen bezig met het vlakken van de baan. Daar ben ik wel even zoet mee, een uurtje of vijf per keer. Je doet het goed, of je doet het niet, hè.”

Goede bestemming
Het is meer dan duidelijk dat Harrie geen zittende kont heeft. Zwaait hij niet ergens met de voorzittershamer, dan maakt hij zich wel op een ander vlak verdienstelijk voor een van de vele verenigingen waar hij bij betrokken is. “Ik wissel voor de dorpsraad ook nog één of twee keer per maand alle evenementenborden, die verspreid door het hele dorp staan”, vult hij aan. Juist door die dorpsraad werd Harrie dus onlangs in het zonnetje gezet. Tijdens de nieuwjaarsreceptie, waar hij toch al nagenoeg altijd van de partij is, werd hij plotseling naar voren geroepen. Het bewijs schittert precies een maand later in de woonkamer van het echtpaar Van Loon. “Ik kreeg er ook een cheque ter waarde van 500 euro bij, waarvan ik het doel zelf mocht uitkiezen. Ja, ik heb een bestemming gevonden, maar wat dat is mag ik nog niet zeggen. De dorpsraad wil het graag zelf bekendmaken, maar ik kan wel verklappen dat het geld zeker goed terecht gaat komen.”Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.14910