Datum plaatsing: 07 april 2023

Vader én dochter maken de allerlekkerste broodjes


Vader én dochter maken de allerlekkerste broodjes


Rosmalen ('s Hertogenbosch): Niet veel Rosmalenaren zullen het weten, maar in ’t Ven, in de Violenstraat om precies te zijn, woont een officiële Nederlands kampioen. Om het nog frappanter te maken: in hetzelfde huis woont zijn concurrent, die tevens zijn dochter is. Bij Roland (55) en Audrey Biermans (22) is de passie voor koken héél groot.

door Mark van der Donk

Waar Audrey het letterlijk met de paplepel ingegoten kreeg, begon het voor Roland allemaal heel anders en pas op volwassen leeftijd. “Al decennialang ben ik in de horeca werkzaam, maar daar kwam ik eigenlijk bij toeval mee in aanraking. Een beroepskeuzetest linkte me ooit voor 92 procent aan die branche en dat bleek een perfecte match.”
Hij was chefkok in diverse sterrenrestaurants, werkte zeventien jaar als chef bij Holland Casino en was ook in de Aalsmeerse keuken van Endemol actief. “Een jaar of twintig geleden deed ik via mijn toenmalige werkgever voor het eerst mee aan een kookwedstrijd. Inmiddels ben ik vier keer Nederlands kampioen, vijf keer werd ik tweede en twee keer derde geworden.”

Favoriet
Ieder jaar wordt tijdens de Horecava in de Amsterdamse RAI het kampioenschap ‘NK Lekkerste Broodje’ georganiseerd en de oorspronkelijk uit Limburg afkomstige Roland is daarbij steevast een van de vaste favorieten. “Ik vind het nog ieder jaar schitterend om mee te doen. De trigger is vernieuwend te blijven werken. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden, maar het is mooi om een bestaand geheel een nieuw jasje te geven door met andere texturen te gaan werken.”
Dat geldt ook zeker voor Audrey, die al op wel héél jonge leeftijd debuteerde bij het NK. “Toen ik een jaar of vijf, zes was ging ik al mee om naar mijn vader te kijken. Tien jaar later, een horecaopleiding aan de Rooi Pannen volgend, mocht ik bij wijze van uitzondering zelf meedoen. Eigenlijk moesten deelnemers 18 jaar zijn, maar ik mocht er met mijn 15 jaar al staan.”
Niet veel later werd ze zelfs de jongste wereldkampioen ooit, vertelt haar vader trots: “Na mijn derde zege mocht ik Nederland gaan vertegenwoordigen in Parijs. Voorwaarde daar was echter dat je als deelnemer een opleiding moest volgen. Ik zag het niet zitten om daar nog aan te beginnen, maar zei dat ik wel iemand wist die we konden afvaardigen. Ik heb Audrey helemaal opgeleid, een receptuur voor haar geschreven en samen gingen we trainen, trainen en trainen. Het leverde een wereldkampioenschap op.”

Nog nooit gelukt
Met de gebruikelijke tips en coaching was het vanaf dit jaar over. “Ik heb het helemaal zelf gedaan”, zegt Audrey, die bij het NK op de derde plaats eindigde. In het kielzog van haar vader, want die legde voor de vierde keer beslag op de titel. “Dat is nog nooit iemand gelukt. De laatste keren voor corona werd ik steeds tweede op één of twee tiende punt.” Zijn ‘Neusje van de Zalm’ was genoeg voor de eerste plek én het record.
Geen verschil
In de nieuwe categorie ‘Veganburger’ werden vader en dochter Biermans zelfs de nummer 1 en 2. Roland won met zijn avocadoburger. “Deze in de maatschappij steeds belangrijker wordende filosofie en denkwijze passen helemaal in mijn straatje. Voor alle tegenstanders van vegan: ik weet zeker dat je geen verschil proeft wanneer ik je geblinddoekt iets laat proeven.”
Audrey maakte een burger van het overblijfsel van groentesap. “In het kader van ‘no waste’. Met die pulp gooi je juist alle vitaminen en vezels weg, terwijl we dat op heerlijke wijze een tweede leven kunnen geven.” Ze heeft nog wel even te gaan, maar het lijkt een kwestie van tijd voordat dochter vader naar de kroon gaat steken. In 2019 werd Audrey al eens eerste. Net als haar vader werkt ze bij de Rosmalense bedrijfscateraar Vitam en daar wordt ze momenteel door hem opgeleid tot restaurantmanager. “Maar ik wil ook zeker als kok blijven werken, dat is mijn droom al vanaf mijn vierde jaar.”Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.11616