Datum plaatsing: 15 april 2023 - Laatst gewijzigd: 16-04-2023 17:01:08

Yvonne Vleeshouwers droomt sociaal


Yvonne Vleeshouwers droomt sociaal


Rosmalen ('s Hertogenbosch): Al maandenlang hebben veel media aandacht voor het project ‘sociaal notariaat’ dat uit de koker komt van Yvonne Vleeshouwers van Hoffspoor Notarissen in Rosmalen. Zij krijgt intussen de handen op elkaar van collega’s en andere dienstverleners die het idee omarmen. Door de Vereniging Rosmalense Ondernemers werd zij onderscheiden met de titel ‘ondernemer van Rosmalen 2023’.

door Herman van Dinther

Yvonne (51): “Dat is een eervolle onderscheiding waar ik blij mee ben. Het verraste mij wel want ik wist niet dat ik genomineerd was door deze vereniging waar een kleine honderd ondernemers lid van zijn. Belangrijker nog vind ik echter dat daardoor de aandacht en publiciteit voor het project ‘sociaal notariaat’ weer een duwtje in de rug krijgt.
Wat ik namelijk om mij heen zie en waar ik zorgen over heb is de onwetendheid over belangrijke dingen die geregeld moeten worden. Dat zie je vooral bij mensen die vaak niet hoog opgeleid zijn, in een sociaal kansarme omgeving wonen of een laag inkomen hebben. Ik wil dat die mensen ook gemakkelijk binnen kunnen lopen bij een notaris. In veel gevallen heeft de notaris echter een deftig en duur imago.”

Wijkplein De Kiek
“Dat wil ik doorbreken en dat ga ik in de praktijk waarmaken. Ik heb besloten om elke week een halve dag aanwezig te zijn op Wijkplein De Kiek in de Graafsewijk. Mensen kunnen bij mij binnenlopen voor advies en antwoorden op vragen. En een keer per maand houd ik een vertelmiddag over een bepaald onderwerp. Ik doe dat in De Kiek omdat ik weet dat ik daar goed werk kan doen. Mijn zoon Koen woont vanwege zijn beperking bij Cello in die wijk, vandaar dat ik redelijk goed op de hoogte ben. Bovendien kan ik er op de fiets heen en dat is handig want ik doe bijna alles per fiets.
Het inloopspreekuur verzorg ik gratis en er kan ook een afspraak worden gemaakt. Ik heb een stichting opgericht met een paar kantoorgenoten en externe betrokken mensen. Met die stichting wil ik donateurs werven om mensen die bijvoorbeeld aktes moeten laten passeren ook bij gebrek aan geld dat te kunnen laten doen. De geldprijs die ik heb verdiend als Ondernemer 2023 gaat daar natuurlijk naar toe”, glimlacht zij.

Landelijke voorziening
“Kijk, er zijn ook advocaten die op een dergelijke basis werken als sociaal raadslieden. Dat is een landelijke regeling die zorgt voor toegang tot het recht voor iedereen. Een notaris kan heel veel problemen voorkomen door het opstellen bijvoorbeeld van een testament, dat kan vaak een gang naar de advocaat voorkomen.
Ik had pas nog een voorbeeld van een trieste situatie. Een jong niet getrouwd stel had geen geregistreerd partnerschap maar wel samen twee kinderen. De man kwam te overlijden en zijn kinderen werden erfgenaam en niet de partner. Door onwetendheid was er op een dergelijke situatie niet voorgesorteerd en ontstond er een heel verdrietige situatie.
Ik wil op mijn manier eraan bijdragen dat mensen niet in zo’n situatie terecht komen. Ik verwacht dat een sociaal notariaat haalbaar moet zijn. Ik droom ervan dat dit in de hele gemeente ingevuld kan gaan worden en zelfs kan uitgroeien tot een landelijk uitgerolde voorziening. Over een half jaar gaan we evalueren maar ik heb er alle vertrouwen in dat het zal aanslaan.”

Mensen helpen
Yvonne, opgegroeid in het Limburgse Munstergeleen bij Sittard, begon als kandidaat-notaris in 1996 bij Huijbregts Notarissen, destijds in Vlijmen. Behalve in Vlijmen was er ook nog een kantoor in Den Bosch en Rosmalen. Tien jaar later landde Yvonne na een tussenstap in Den Bosch, in Rosmalen.
In 2010 splitste het kantoor in Rosmalen zich af van Huijbregts Notarissen en begonnen Yvonne, Pieter Heeringa en Piet-Hein Peters een eigen kantoor, Hoffspoor Notarissen. In 2012 volgde zij Piet-Hein Peters als notaris op en werd daarmee de eerste vrouwelijke notaris van de gemeente Den Bosch.
Yvonne: “Het kantoor heeft sindsdien een enorme groei doorgemaakt. Het aantal van elf mensen destijds is gewijzigd in dertig nu, voornamelijk op het kantoor aan de Hoff van Hollantlaan en een paar op het kantoor in De Groote Wielen. Naast Pieter en mij hebben we intussen in Rogier Stollenwerck de derde notaris aan boord. Verder hebben we een toegevoegd notaris, vijf kandidaat-notarissen, twee juristen en een team toegewijde en deskundige andere medewerkers.
Ik ben heel blij met dit team omdat het bestaat uit mensen die allemaal heel nadrukkelijk de wil hebben om mensen te helpen en dat is in dit werk een belangrijke karaktertrek.”

Vrolijkheid
“We hebben op dit kantoor geen groot verloop, binnenkort zelfs een zilveren jubilaris en een medewerker die met pensioen gaat. Dat zijn volgens mij tekenen dat de sfeer en betrokkenheid goed zijn.
“En al hebben we natuurlijk door de aard van het werk vaak trieste en zware onderwerpen in behandeling, er is altijd ook wel ruimte voor vrolijkheid. Dat was iets wat een stagiaire opviel die hier mee liep vanuit haar opleiding. Ik vind het fijn om jongeren de kans te geven aan de praktijk te ruiken via een stage of snuffeldag. Dat laatste bied ik aan aan studenten van de Hogeschool Arnhem Nijmegen waar ik sinds viereneenhalf jaar een dag per week doceer. Heerlijk om in contact en gesprek te zijn met die jonge leergierige studenten die na een college vaak blijven hangen om een onderwerp verder met mij uit te diepen. Dikwijls gaat dat over familierecht, mijn specialisme dat ik koester omdat ik dicht bij de mensen wil blijven. Dat is wat mij in mijn werk het meest aanspreekt.”
“Materiële ambities heb ik eigenlijk niet zo, gewoon met een tentje op vakantie vind ik prima. Geld is niet mijn drijfveer, ik steek mijn energie graag in dingen die het leven voor anderen mooier kunnen maken.”

Meer informatie op www.sociaalnotariaat.nl
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.14857