Datum plaatsing: 08 april 2023 - Laatst gewijzigd: 04-04-2023 16:39:37

Alles op maat bij juwelier en edelsmid Van Gerwen


Alles op maat bij  juwelier en edelsmid Van Gerwen


Rosmalen ('s Hertogenbosch): Al dertig jaar lang is edelsmid Van Gerwen een begrip in Rosmalen. Met sieraden in alle soorten en maten, helemaal naar wens gemaakt, lukt het iedereen om bij de juwelier aan de Dorpsstraat te slagen. “Wij werken met name in opdracht, onderscheiden ons met maatwerk en voorzien de klant graag van deskundig advies.”

door Mark van der Donk

Ervaring in het vak heeft Hans van Gerwen te over. Al vier decennia is hij actief als edelsmid en wat er in al die tijd uit zijn handen kwam is oneindig. Zijn nieuwste creaties zijn te zien in de juwelierszaak die voor de werkplaats is gevestigd. Het overgrote deel van de collectie in de winkel is door Hans zelf gemaakt. “Daarnaast voeren wij het Nederlandse trouwringenmerk Aller Spanninga en bijzondere sieraden en horloges van het Deense merk Georg Jensen. Maar waar wij ons in het bijzonder mee onderscheiden is onze eigen collectie. Maatwerk. Alles wat mogelijk is op sieradengebied verzorgen we.”

Iets extra’s te bieden
Hans legt de lat hoog, maar daar lijkt hij geenszins mee te overdrijven. Wie vluchtig het assortiment bekijkt, ziet uiteraard de gebruikelijke ringen, armbanden, kettingen, horloges en colliers, maar schijn bedriegt. Een nauwkeuriger blik verraadt dat het juist níet het standaardwerk is wat Trudy van Dolleweerd, Hans’ partner en de juwelier van de twee, aan de man brengt. “Ons sterke punt is dat we sieraden geheel op maat maken. De wens van de klant staat bij ons centraal”, vertelt ze. En die woorden zijn nog niet uitgesproken, of de bel gaat en een nieuwe klant wordt hartelijk ontvangen. De vraag is of een bestaand sieraad vermaakt kan worden en tijdens het contact blijkt de klant ook goud te kunnen terug verkopen. “Ook dat is bij ons dus allemaal mogelijk”, zegt Trudy even later, wanneer ze weer aanschuift voor het interview. De juwelier en edelsmid, bij wie de klant centraal staat, hebben iets extra’s te bieden. Niet voor niets komen mensen uit heel Nederland naar de zaak die gevestigd is op de plaats waar voorheen de oude Rabobank stond, op de hoek van de Dorpsstraat met de Raadhuisstraat. “Recyclen, wat tegenwoordig een hot item is, doen wij al veertig jaar.”

Sieraden en kunst
Hans is geboren Rosmalenaar, maar het stel woont al jaren in een dorpje nabij Oss. De edelsmid is ook aangesloten bij K26, een kunstenaarscollectief met ruim 35 professionele kunstenaars. Daaruit voortgekomen is onder meer ‘Schakel 304’, wat al jaren te bewonderen is op de dijk in Maren-Kessel. Een ander werk waar Hans terecht trots op is, is de kroon van het Mariabeeld bij de put op de Bossche Markt. “Dat kwam tot stand in samenwerking met de gemeente ’s-Hertogenbosch en hulp van enkele cursisten.”

Cursus edelsmeden
Onbedoeld snijdt Hans met die laatste opmerking een ander interessant onderwerp aan. “We verzorgen al vijftien jaar lang cursussen edelsmeden”, legt Trudy uit. “Die vinden plaats in de Kleine Beer, de basisschool in Berlicum, en leveren hele mooie dingen op. Iedere deelnemer kan werken op zijn of haar eigen niveau. Er zijn beginners bij, maar ook mensen die al vanaf het begin meedoen.” Hans roemt het mooie atelier waarover hij beschikt. “Met allerhande gereedschap, bruikbaar voor heel veel verschillende disciplines. We hebben ieder jaar twee blokken van vijftien avonden; een in het voorjaar en een in het najaar, met een groep van acht of negen personen op maandag, dinsdag en donderdag. Geïnteresseerden zijn welkom om even te bellen of gewoon binnen te lopen. Datzelfde geldt natuurlijk voor de mensen die benieuwd zijn naar onze unieke sieraden. U bent van harte welkom.”Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.15783