Datum plaatsing: 13 april 2023 - Laatst gewijzigd: 07-04-2023 14:29:37

Samenwerken geeft energie


Samenwerken geeft energie


Rosmalen ('s Hertogenbosch): Verbinden staat met vette letters in het woordenboek van Femke Gijsbers. Je ambitie niet te groot en te abstract maken want dan wordt het ongrijpbaar. Dichtbij je eigen leefomgeving blijven en kijken wat je eraan kunt doen om het woonplezier voor iedereen groter te maken, dan krijg je tastbaar en zichtbaar resultaat. Duidelijk is dat we aan tafel zitten met iemand die niet alleen veel ideen heeft maar er ook energie in steekt om dingen voor elkaar te krijgen. Ze is nu dik een half jaar voorzitter van Wijkraad t Ven en voelt zich daar als een vis in het water.

door Herman van Dinther

Femke (44) is geboren in Druten, een mooi plaatsje in het Land van Maas en Waal. Voordat zij negen jaar geleden met man en zoon in de Venstraat in Rosmalen ging wonen was zij nog niet zo honkvast. Zij heeft het een keer geteld en kwam uit op 31 verhuizingen. Wijst dat op enige onrust, op nieuwsgierigheid, op reislust?
Het heeft vooral te maken met de grilligheid van mijn carrire die mij uiteindelijk in het Onderwijs bracht. Dat zou ik rond mijn twintigste nooit gedacht hebben want ik had de middelbare school niet afgemaakt, dook in het leven, liftte door Europa en deed allerlei baantjes en ook fabriekswerk. Totdat ik in de gaten kreeg dat mijn toekomst er anders moest uitzien en ik daar dus echt voor moest gaan studeren. Ik werd toegelaten tot de Universiteit in Nijmegen en ging daar sociologie doen.

Mix
Nou, toegelaten worden was pittig en hard werken, maar ik was voldoende gemotiveerd om me er helemaal op te storten. Het studeren zelf ging me goed af, ik kreeg daarna zelfs een promotieonderzoek in Groningen aangeboden. Dat leek me heel wat en dat was het ook. Maar toen nog niet voor mij. Ik werd er doodongelukkig en kwam tot de conclusie dat ik mensen om mij heen moet hebben om dingen samen op te pakken en uit te zoeken. Ik wilde ook terug naar het zuiden en mijn keuze viel op Den Bosch en omgeving. Ik heb toen al een tijdje in Rosmalen gewoond maar ook op verschillende plaatsen in Den Bosch en Vught.
Veertien jaar geleden ging ik aan de slag bij Avans bij het onderdeel Academie voor Social Work. Daar heb ik een functie welke je kunt zien als een mix van docent, onderzoeker, supervisor en coach. Zo begeleid ik volwassen professionals die in de praktijk tegen ingewikkelde vragen aanlopen en die ik ondersteun bij het opdoen van hun ervaringen. En ik ben onder meer afstudeerbegeleider op de HBO-opleiding waar studenten van zeventien tot zesentwintig jaar hun studie doen.
Als actieonderzoeker draai ik mee in Project Zelfie waarin WeenerXL maar ook Farent en Vluchtelingenwerk Brabant samenwerken en leren. Het project is bedoeld voor laagopgeleide vrouwelijke statushouders waarbij zij de kans krijgen te ontdekken waar hun mogelijkheden richting betaald werk liggen.

Wijk t Ven
Femke: Ik heb fantastisch mooi werk waarbij ik me realiseer dat ik ervoor moet zorgen dat ik altijd met n been in de praktijk blijf staan, de levendigheid van de maatschappij blijf voelen. Daarom ben ik altijd al actief geweest in allerlei verenigingen en stichtingen waaronder bij Cello en nu dus ook bij de Wijkraad t Ven waar ik sinds augustus voorzitter ben. Het is zon heerlijke wijk met ongeveer duizend huishoudens en 2600 mensen. Ik realiseer me dat ik het goed heb met een goede gezondheid, fijn gezin, een leuke woning en een interessante baan. Dat motiveert mij om energie te steken in een fijne woon- en leefomgeving voor iedereen. Je moet breder kijken dan alleen naar jezelf en je eigenbelang. Het geeft zon voldoening wanneer je kunt werken aan collectieve verbanden en dingen samen kunt doen. We hebben als wijkraad een actief bestuur en werken samen met verschillende enthousiaste wijkbewoners die allerlei dingen bedenken en ook doen.

Kinderen
Zo is er gekeken naar het speeltuintje t Pioentje dat er slordig en slecht onderhouden bij ligt. De wijk verjongt steeds meer en dus komen er ook meer kinderen. Tientallen kinderen hebben tekeningen met ideen gemaakt om t Pioentje te vernieuwen. Al die frisse invalshoeken zijn door buurtgenoten samengevoegd tot n plan dat nu bij de gemeente ligt om te toetsen op haalbaarheid.
Wat ook in de pijplijn zit is het Venstival dat we op zaterdag 3 juni gaan invullen. Dat doen we in eerste instantie kleinschalig en wanneer het aanslaat willen we het gaandeweg verder uitbouwen. Op dit moment inventariseren we wat de wensen en mogelijkheden zijn en wat we allemaal kunnen doen in praktische zin. Er is in elk geval muziek, koffie en klets. Mensen kunnen een kleedje of stoeltje meebrengen en genieten van het samenzijn. We willen het sociale systeem in de wijk een boost geven door te stimuleren dat er meer dingen samen worden opgepakt. Mensen moeten zich realiseren dat wanneer dingen samen worden gedaan er heel veel kan. Uitzoeken waar de energie zit en vooral altijd kijken wat er wl kan en niet teveel beren op de weg zien. Als er iets niet lekker zit samen zoeken naar de mogelijkheden om dingen aan te pakken of te veranderen.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.31172