Datum plaatsing: 11 april 2023 - Laatst gewijzigd: 10-04-2023 08:00:03

Vrijwilligers cruciaal voor voortbestaan 't Heike


Vrijwilligers cruciaal voor voortbestaan 't Heike


Nuland ('s Hertogenbosch): Het huidige bestuur van 't Heike uit Nuland. Ze hebben samen krachtig de noodklok moeten luiden. "Wie wil ons helpen ’t Heike te laten voortbestaan", was de dringende oproep via de media en een flyer met dezelfde noodkreet die alle Nulanders in hun brievenbus vonden. Inmiddels hebben de informatieavonden plaatsgevonden en zijn de reacties van het bestuur bijzonder hoopvol. "De bijeenkomsten waren hartverwarmend, het geeft ons nieuwe energie. Een aantal vrijwilligers heeft steun toegezegd en twee personen hebben aangegeven na te willen denken over een bestuursfunctie", zegt een verheugde voorzitter Gert-Jan Merkx.

door Jan van Ravenstein

“De laatste vier, vijf jaar zijn we echt in de ‘sukkel’ geraakt. En dan met name in het personeelsbestand. Er is geen gesubsidieerd personeel via gemeentelijke kanalen meer te vinden om de dagelijkse werkzaamheden op ’t Heike te laten uitvoeren. Voorheen was dat geen probleem en hadden we een vast prachtteam. Nu zijn we genoodzaakt mensen in te huren via de zakelijke markt en dat kost ons klauwen met geld. Dat houden we niet vol, zodanig dat er op korte termijn echt iets moest gebeuren en vandaar onze dringende noodoproep”, aldus Gert-Jan namens het bestuur.

’t Heike, vijftig jaar jong
De zusters van de Choorstraat hebben in 1968 een stuk grond beschikbaar gesteld als een soort van geste naar de Nulandse jeugd. In eerste instantie ingericht als speeltuin en een hertenkampje. Inmiddels (na ruim 50 jaar) is het een compleet park met een heuse kinderboerderij, speeltuin en zwembad. Niet alleen de Nulandse inwoners maken er gebruik van. De bezoekers komen van heinde verre en in de zomer is het kindvriendelijke zwembad een ware trekpleister. Gert-Jan: “Het grote probleem is in feite het totale van het geheel. Het gaat niet alleen over het geven van brokjes aan de dieren, een keer de boel aanharken of het opruimen van de keutels. Met de vier elementen die we in huis hebben, boerderij, dieren, speeltuin en zwembad zijn er alles bij elkaar best veel vooral dagelijkse werkzaamheden. En dan hebben we het nog niet gehad over het onderhoud van het park”

Structuur
Het dagelijks bestuur - Marij van Vugt, Heidi van der Donk, Chantal van Krieken, Hans Riksen en voorzitter Gert-Jan Merkx - steken er op dit moment hun hele ziel en zaligheid in. “Op zich geen probleem, maar ieder van ons heeft ook een vaste, vaak drukke, baan. Weet je, er zijn wel eens ochtenden dat ik, voor ik naar mijn werk vertrek, om vijf uur in de vroege morgen de diertjes aan het voeren ben. Geen probleem hoor, zo voor een of twee keer, maar dat kan niet iedere dag. Daarvoor onder andere heb je een vast team nodig”, aldus Gert-Jan. Gelukkig kunnen ze met de voorlopige aanmeldingen aan de slag. Maar, wie zich nog geroepen voelt om de helpende hand te bieden, u bent meer dan van harte welkom. “Het is nu de kunst om structuur te gaan brengen in het geheel. Het plan is om commissies te gaan maken voor iedere discipline apart (groenbeheer, zwembad, boerderij, dieren, onderhoud) met daarbij een soort van verantwoordelijk kartrekker.
“Een mooi voorbeeld is onze onderhoudsploeg die bestaat uit een timmerman, metselaar, loodgieter en elektricien. Wanneer de coördinator/beheerder hun hulp nodig heeft komen ze meteen ter plaatse. Het werkt perfect.

Coördinator
“Wij zijn zo verschrikkelijk blij met het aantal aanmeldingen dat we hebben mogen ontvangen. Hier kunnen we met de verkregen energie volledig aan de slag. Waar we nog dringend naar op zoek zijn is een zogenaamde coördinator(s). Iemand die sowieso affiniteit heeft met ’t Heike en alles daaromheen een warm toedraagt. Het klinkt misschien als een zware functie, maar dat is het zeker niet. Bovendien heeft de ervaring geleerd dat hij of zij komt te functioneren in een warm team van mensen die te alle tijden voor elkaar klaar staan” aldus de voorzitter.
De coördinator neemt in feite de dagelijkse leiding op zich. Zijn werkzaamheden variëren van het openen van de poort tot het contact met de groenploeg van Hub met alles wat daar tussenin zit.
Jaarlijks mag ’t Heike maar liefst veertigduizend bezoekers verwelkomen. Een groot compliment waardig. Entree heffen wil men niet, de laagdrempeligheid is een groot goed. “Vandaar de dringende oproep voor de vrijwilligheid om dit te kunnen bewerkstelligen want we zijn er nog niet!”

Meer info via www.heikenuland.nl of e-mail: info@heikenuland.nl
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.30951