Datum plaatsing: 17 april 2023 - Laatst gewijzigd: 10-04-2023 08:03:37

Act 83 neemt afscheid van Jos en Jan


Act 83 neemt afscheid van Jos en Jan


Rosmalen ('s Hertogenbosch): Wanneer je weet dat 83 staat voor het oprichtingsjaar van de band dan hoef je niet goed in rekenen te zijn om te snappen dat er onder die naam veertig jaar muziek wordt gemaakt. “En dat blijven we doen hoor”, zegt Ron van de Snepscheut die er in het jaar van oprichting begon als gitarist en later ook de vocals ging doen.

Door Herman van Dinther

Jos Heijmans, als basgitarist ook een man van het eerste uur heeft besloten om, net als drummer Jan Swanenberg, te stoppen. Ron (67): “Wij vinden als Act 83 dat we hun afscheid niet ongemerkt voorbij mogen laten gaan. We hebben Satisfaction Rosmalen gevraagd om in De Kentering een mooie avond te organiseren waar zij nog een keer op het podium komen om een aantal nummers mee te spelen.”
Jos (69): “Dat waarderen wij bijzonder, we hebben er toch heel wat mooie jaren en veel optredens mee beleefd. Ook bij Satisfaction trouwens hebben we heel vaak bij verschillende evenementen opgetreden.”

Andere dingen
“Maar veertig jaar is ook een hele tijd en ik vind het wel mooi geweest. Omdat ik met mijn partner er met de camper graag op uit trek ben ik vaak niet in de gelegenheid om te repeteren en konden optredens soms niet worden aangenomen. Natuurlijk vind ik het wel jammer dat er een eind komt aan een mooie en lange periode maar het geeft ruimte om eens wat andere dingen te doen.”
Ron: “In de loop der jaren zijn er in de band heel wat wisselingen geweest en om allerlei redenen. Dat kon vanwege druk werk zijn, keuze voor een andere muzikale richting, ziekte bij bandleden of vanwege hun privé situatie. Ik ken geen band die zoveel is geconfronteerd met de ziekte kanker als Act 83. We hebben daar met zijn allen veel verdriet van gehad en nog. Om die reden gaat de eventuele meeropbrengst van de kaartverkoop naar het KWF.”

Wisselingen
“Natuurlijk vinden we het jammer dat de voor ons vertrouwde gezichten ermee stoppen maar dat gaat zoals ook bij eerdere wisselingen, in goede harmonie.
Zo weet ik nog dat ik bij Act 83 begon als gitarist eigenlijk zonder goed te kunnen spelen maar Peter van de Ven, een van de oprichters, wilde mij er graag bij hebben. Als we dan moesten optreden en ik kende een nummer niet goed genoeg dan trok ik gewoon de plug uit de versterker. De geluidsman regelmatig ten einde raad, die snapte maar niet dat er bij mij geen geluid uit de boxen kwam. Op een gegeven moment kwam Hendrik Kadmaerubun, de toenmalige zwager van onze sologitarist Jan Swanenberg, er als gitarist bij en die was veel beter dan ik. Toen werd ik naast Peter de tweede zanger en nam vooral de ballads voor mijn rekening.
Door corona hebben ook wij als Act 83 een paar heel rustige jaren gehad maar we zijn nu weer volop aan het repeteren. We zijn overigens heel selectief qua optredens. We willen een keer of zes per jaar optreden, bij voorkeur bij buitenoptredens op festivals bijvoorbeeld. Als repertoire hebben we een Classic Hits Show opgebouwd waarin ook onze zangeressen Erika (leadzangeres) en Katherine (backing vocal) lekker ‘aan de bak’ kunnen.”

Praatstoel
Ron en Jos zitten intussen flink op hun praatstoel en weten nog verschillende leuke anekdotes op te diepen. Ron: “Zo hadden we eind jaren tachtig in Ad van der Horst een nieuwe toetsenist die relaties had in Ierland. Hij zei al snel dat ie een trip kon regelen naar Ierland. Hij had een cassettebandje bewerkt en deed het voor komen alsof wij dat hadden volgespeeld. Hij stuurde dat naar Ierland met de opmerking dat hij een optreden kon regelen met de band Tulip, een naam die ik tijdelijk voor ons verzon omdat een gelijknamig computerbedrijf ook stappen zette in Ierland. We werden uitgenodigd en met alle egards behandeld. Allemaal een eigen kamer in een vijfsterren hotel en een gage om van te dromen.”
Jos: “Een dag voor het optreden belandden we in het feestgewoel van een bruiloft waar de drank ook voor ons rijkelijk vloeide. Door alle whisky was Ron zijn stem zo ongeveer kwijt en we waren toch al strontzenuwachtig want wij hadden natuurlijk niet de kwaliteiten die er gesuggereerd waren. Het toeval wilde dat de plaatselijke voetbalclub die dag kampioen werd en de spelers onder invloed van veel drank ons optreden geweldig vonden. Ons vege lijf was daarmee gered en we hadden een fantastische week in Ierland, een ervaring om nooit te vergeten.”

Woodstock
Op zaterdag 13 mei staat vanaf ongeveer 20.30 uur Act 83 op het podium in De Kentering. In de ‘nieuwe’ bezetting maar er wordt begonnen met een afscheid set met optredens van Jos en Jan. Om er een extra feestelijke avond van te maken heeft Satisfaction the Woodstock Tribute Band vastgelegd om ook met hen een muzikale reis door de tijd te maken. Voor tickets en info zie www.satisfactionrosmalen.nl/40-jaar-act83.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.28008