Datum plaatsing: 26 april 2023 - Laatst gewijzigd: 24-04-2023 10:19:37

Samen optrekken voor geweldige Koningsdag in Nuland


Samen optrekken voor geweldige Koningsdag in Nuland


Nuland ('s Hertogenbosch): Het Nulandse gildeterrein is de laatste jaren met Koningsdag dé place to be voor alle Nulanders en andere belangstellenden uit de regio. Met voorafgaand een aubade voor de gedecoreerden (op het Prins Bernhardplein), een optocht met versierde fietsen en aansluitend een gezellig samenzijn onder het genot van een drankje en muziek, zijn de kinderspelen op vertrouwde plek van de gildebroeders ‘in de tuin van pastoor’ hét hoogtepunt van de Nulandse koningsdagfestiviteiten.

door Mark van der Donk

“De samenwerking tussen het gilde en het oranjecomité verloopt héél goed. Het is steeds moeilijker om mensen te vinden die mee willen helpen in de organisatie van zo’n dag, dus we zijn zeer content dat we de handen ineen hebben geslagen met het gilde.” Aan het woord is Gerard van Oers, sinds jaar en dag voorzitter van het Nulandse oranjecomité, die met nog maar drie anderen de organiserende groep achter de jaarlijkse koningsdagactiviteiten vormt. “Gelukkig zijn er binnen het gilde verschillende personen die de handen uit de mouwen willen steken. Ook een paar jongeren van een jaar of 16, 17, die zelf het initiatief pakken om voor iedereen een mooie feestdag te verzorgen. Heel blij mee.”
Ooit, inmiddels alweer 22 jaar geleden, rolde Van Oers er zelf in als toenmalig voorzitter van harmonie Union. “Ik heb het stokje overgenomen van Karen van der Stappen, die als advocaat werkte vanuit het oude gemeentehuis, maar naar Rosmalen verhuisde. Haar rol als voorzitter van het oranjecomité kwam vacant en Theo Hanegraaf, destijds de hoofdman van het gilde, benaderde mij. Hij wilde zaken snel kunnen kortsluiten, dus besloten we de handen ineen te slaan. Tot op de dag van vandaag bestaat de samenwerking, die sindsdien zelfs alleen maar geïntensiveerd is.”
Gerry van der Schoot, tegenwoordig de hoofdman van het gilde Sint Antonius Abt,
is ook aangeschoven en bevestigt de woorden van zijn compagnon: “Samen maken we er een hele happening van. Het is uitgegroeid tot een van de hoogtepunten van het jaar voor de Nulandse gemeenschap in het algemeen en
het gilde in het bijzonder.”

Lintjesregen
De dag begint traditiegetrouw al vroeg. “Vanaf half negen ontvangen we alle oud- en nieuw gedecoreerden in De Meent. Pas op het laatste moment weten we wie in de lintjesregen, een dag voor Koningsdag, zijn gehuldigd. Vorig jaar werden er drie Nulanders onderscheiden, het is nog afwachten hoeveel het er dit jaar zijn. Alle mensen die eerder ooit gehuldigd zijn, worden ook uitgenodigd. Evenals die uit Vinkel. ”
Na een aubade van harmonie Union, bij de kiosk, worden de gedecoreerden door burgemeester Mikkers nog een keer in het zonnetje gezet en is er een symbolische lossing van postduiven. “Voor de vrede. Helaas niet ongepast, als je ziet wat er momenteel allemaal in de wereld gebeurt.” Met het gilde voorop wordt daarna met minstens vijftig versierde fietsen koers gezet richting de IJzerkampen, waar alle kinderen met de basisschoolleeftijd welkom zijn om mee te doen met de oranjemarkt (10.00 tot 14.00 uur) en diverse oudhollandse spelen kunnen worden gespeeld. “Er is ook luchtbuksschieten, een hindernisbaan, springkussen, schminken, huifkartocht en natuurlijk limonade, chips en een ijsje”, somt
Van Oers op. “Jaarlijks doen daar zo’n 250 kinderen aan mee.”
Met dank aan de Nulandse middenstand, die voor een financiële injectie zorgt, maken het oranjecomité en het gilde er een feestelijke dag van. “We hebben ook een prachtige locatie”, vindt Van der Schoot. “Het springkussen staat op het grasveld voor onze accommodatie en onder de bomen is het heerlijk toeven. Het is ’s middags niet voor niets altijd lekker druk. Verschillende buurtgroepen weten de weg te vinden naar de gezellige festiviteiten. Er wordt genoten van muziek en een drankje en bij de schietwedstrijden is het altijd flink tegen elkaar opbieden.”
Van Oers vult aan: “Er komt ook ieder jaar een afvaardiging uit de Kruisstraat naar ons. Iedereen is welkom. De Nulandse koningsdagviering is echt een begrip in ons dorp. Hoe lang het precies bestaat, weet ik niet. Maar mijn kinderen, inmiddels 42, 44 en 46 jaar oud, fietsten vroeger al mee.”

Dodenherdenking
Naast de activiteiten op Koningsdag organiseert het oranjecomité op 4 mei ook de Nulandse dodenherdenking. Om 19.00 uur is er een dienst in de kerk, met medewerking van het Nulands Gemengd Koor en pastoor Verbakel, en aansluitend volgt een stille tocht vanaf de kerk naar het oorlogsmonument aan de Heiweg. Ook daarbij is er weer een perfecte samenwerking met het gilde en de harmonie, die de avond voor Koningsdag ook nog - aan de deur - een muzikaal eerbetoon brengen aan de dan kersvers gedecoreerden.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.28418