Datum plaatsing: 19 mei 2023

Excursie naar Museum Jan CunenOss (Oss): Op zaterdag 27 mei 2023 organiseert Heemkundekring “De Elf Rotten”een bezoek aan Museum Jan Cunen in Oss.

De deelnemers verzamelen om 14.00 uur bij de hoofdingang van Museum Jan Cunen in Oss. Deelnemers die vanuit Heesch vertrekken, worden om 13.30 uur verwacht bij de Heemschuur, Schoonstraat 35, Heesch. Vandaar vertrekken zij om 13.45 uur per auto naar Oss. Er is voldoende parkeergelegenheid op de parkeerplaats van het gemeentehuis van Oss, te bereiken vanaf de Raadhuislaan.

Vandaar vertrekken zij per auto naar Oss.

Villa Curiossa

In het museum wordt een bezoek gebracht aan de tentoonstelling ‘Villa Curiossa. Een avontuurlijke reis door de geschiedenis van Oss.’

Villa Curiossa is een spannende tentoonstelling over de geschiedenis van Oss. Met mammoeten, margarine, de vorst van Oss, Unox & Zwanenberg, Organon, Bergoss én een hotline naar een donker verleden. Villa Curiossa vormt letterlijk en figuurlijk het nieuwe hart van het museum. Kom het zelf ervaren en ontdek alles wat dit kleine stadje trots maakt! 

Centraal in Villa Curiossa staat een levensgrote 3-D replica van Villa Constance: niet voor niets het mooiste monument van Oss. Het gebouw fungeert als een interactieve tijdmachine naar de rijke stadsgeschiedenis. Vanuit dit centrale punt vertakt Villa Curiossa zich naar het trappenhuis, het café en de overige etages, waar het historische verhaal en actuele tentoonstellingen elkaar raken en inspireren.

Een vaste volgorde is er niet, net zo min als een begin- of eindpunt. Villa Curiossa wil vooral verrassen. De expositie laat zien hoe kunst en erfgoed altijd actueel blijven en uitdagen tot een frisse kijk op jezelf, de stad en de wereld om je heen.

Ons Oss, Erfgoed in beeld

Daarnaast wordt een bezoek gebracht aan de expositie ‘Ons Oss, Erfgoed in beeld’

In de Gastenkamer krijgen (lokale) kunstenaars de ruimte om hun werk te tonen in relatie tot de lopende tentoonstelling. Fotograaf Elize Bloks-Uijen en ontwerper Michael Bueters tonen acht gefotografeerde stillevens met voorwerpen uit de rijke Osse (industriële) geschiedenis. De foto’s staan in een eeuwenlange kunsthistorische traditie en sluiten thematisch aan bij de collectiepresentatie Villa Curiossa. Sommige van de afgebeelde objecten zijn zelfs in deze vaste opstelling te zien. Zo’n tien jaar geleden stuit Elize Bloks-Uijen per toeval op conservenblikken van vleesverwerkers Unox en Zwan. Prachtige voorwerpen, die vaak een verborgen bestaan leiden. Als fotograaf besluit ze deze blikken uit de vergetelheid te halen en op eigen wijze te vereeuwigen. De foto die ze samen met Michael Bueters maakt, is het begin van een serie. Met Ons Oss – Erfgoed in beeld willen Ossenaren Bloks-Uijen en Bueters het industriële verleden van ‘hun’ stad levend houden.

Rondje Oss

De in Museum Jan Cunen getoonde selectie is onderdeel van een route met in totaal

twintig kunstwerken in de serie Ons Oss. De overige foto’s zijn te zien in Café Bellevue en K26. Kijk op https://onsoss-erfgoedinbeeld.nl voor actuele informatie.

Deelname

Wie wil deelnemen aan de excursie wordt verzocht zich per mail of telefonisch op te geven bij Riky de Jong (e-mail: rikydjong@home.nl tel. 0412-646380) of Hans Pennings (e-mail: secretariaat@de-elf-rotten.nl tel. 06-10463762). De entreeprijs varieert per persoon, afhankelijk van grootte en samenstelling van de groep.

Kinderen tot 18 jaar gratis; Museumkaarthouders, Rembrandtkaart & ICOM gratis; CJP houders € 6,00; Groepen vanaf 10 personen € 8,00; Studenten € 6,00; Inwoners van Oss € 7,50; Volwassenen vanaf 18 jaar € 10,50

Informatie

Museum Jan Cunen, Molenstraat 65, 5341 GC Oss Website: https://www.museumjancunen.nl/Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.29432