Datum plaatsing: 15 juni 2023

ODIO pakt uit met ‘Rieu in Vinkel’


ODIO pakt uit met  ‘Rieu in Vinkel’


Vinkel ('s Hertogenbosch): Muziekliefhebbers hoeven dit jaar niet naar het Maastrichtse Vrijthof, maar kunnen ‘gewoon’ in de buurt terecht voor een André Rieu-concert. Harmonie ODIO pakt op zaterdagavond 1 juli namelijk uit als nooit tevoren. Het Pastoor Vogelsplein in Vinkel wordt het decor van een groots spektakel, waar nog lang over gesproken zal worden.

door Mark van der Donk

“We zetten een volledig verzorgde, muzikale avond neer, met alle toeters en bellen, alles erop en eraan, zoals dat in Maastricht ook gebeurt. Het enige verschil is dat André Rieu er in Vinkel niet zelf bij is.” Aan het woord zijn Lia en haar dochter Anouk Hendriks, die samen met Paul Aerssen, Frank Nap, Marga van Boxtel en dirigent Peter-Paul van Esch tot in de puntjes een spectaculaire avond aan het voorbereiden zijn. “Vorig jaar juli was ik er zelf bij op het plein in Zuid-Limburg. Dat vond ik geweldig om mee te maken en ik dacht: kunnen we zoiets niet zelf organiseren in Vinkel?”, aldus Anouk. Zo geschiedde. Ieder jaar verzorgt ODIO in het eerste weekend van juli een speciaal evenement en dus was de geboorte van ‘Rieu in Vinkel’ een kwestie van één en één is twee. Zonder André Rieu dus, maar mét hetzelfde spektakel. “Een groots opgezet concert voor alle leeftijden, met licht en geluid, een groot podium, een gezellige sfeer en natuurlijk de bekende Rieu-liedjes, die iedereen kent.”

Gospelkoor
Normaal treedt ODIO altijd de avond van tevoren op in de grote tent die op het Pastoor Vogelsplein wordt geplaatst voor de braderie op de eerste zondag van juli. Maar dit keer wordt het anders. Het hele plein wordt omgetoverd tot een sfeervol aangeklede locatie, vanwaar de bezoekers het beste zicht hebben op het grote podium. “De stoelen worden ruim opgesteld, in vier vakken, zoals dat ook in Maastricht het geval is. Met de harmonie komen we op via het middenpad, net als Rieu dat doet. Het Tilburgse ‘The Inspirational Community Gospel Choir’, gehuld in hun schitterende robes, begeeft zich trouwens eveneens via het gangpad naar het podium. Zij begeleiden ons tijdens een paar nummers vocaal en dat klinkt echt prachtig.”

Gemoedelijk
Lia, die zelf trompet blaast, is al bijna vijftig jaar lid van ODIO. Haar hele gezin - man en drie dochters - werd meegezogen in de Vinkelse muziekvereniging. “Mijn man speelt trombone, Anouk dwarsfluit en piccolo, Marlijn saxofoon en Lieke hoorn”, somt ze op. “We wonen al jaren in Heesch, maar aan een vertrek bij ODIO heb ik nooit gedacht. Het is er heel gemoedelijk, wij voelen ons er fijn.” Andersom zal het muziekkorps ook blij zijn dat ze op meerdere vlakken een beroep kan doen op de familie. Nadat vorig jaar de eigen editie van tv-programma Maestro een groot succes was, hopen de initiatiefnemers dat Rieu in Vinkel dat ook wordt.

Doedelzakken
Naast het veertig koppen tellende orkest van ODIO heeft de organisatie zich verzekerd van nog meer muzikale ondersteuning op deze opzienbarende avond. Zo zingt het Operettekoor uit Rosmalen, aangevuld met enkele projectleden, mee, regionale violiste Lieke Daniels geeft acte de présence en de eveneens in Tilburg gevestigde doedelzakband ‘Dutch pipes and drums’ is volgens moeder en dochter ook zeer zeker de moeite waard om te komen bekijken en -luisteren. “Er zijn solozangers, een operazangeres, een aantal leden van de harmonie soleren en bekende songs als Il Silenzio en Andrea Bocelli komen voorbij. De hele avond staat in het teken van André Rieu, met een prachtig verlicht plein, een groot LED-scherm waarop beelden worden vertoond, kortom een belevenis die je niet mag missen.”

Kaartverkoop
De Vinkelse harmonie, die met haar reputatie ver buiten de dorpsgrenzen gaat, ziet dat de kaartverkoop storm loopt en gaat er vanuit dat de happening uitverkocht raakt. “Kaartjes zijn nog voor 15 euro te koop bij ’t Zijl, waar wij wekelijks repeteren, bij supermarkt Coop in Vinkel, via leden van ODIO en ook online, via rieuinvinkel@gmail.com. Jong en oud is enthousiast en we gaan er vanuit dat de poncho’s achterwege kunnen blijven”, lachen de dames. “Wees er dus snel bij, want het wordt écht heel leuk.”Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.26295