Datum plaatsing: 05 juli 2023

Q-koorts zomer-event op 15 juli in HerpenHerpen (Oss): Q-uestion, Stichting voor mensen met Q-koorts, organiseert een zomerevent op het dorpsplein van Herpen.

Rond 2006 ontstond in Nederland een gevaarlijke bacteriŽle epidemie met 116 doden en 1500 chronisch zieken als gevolg. De grootste uitbraak van de Coxiella Burnetii bacterie ter wereld veroorzaakte de zoonotische ziekte Q-koorts bij mensen en liet diepe sporen na voor getroffenen. Op deze zomermiddag wordt in aanwezigheid van de commissaris van de Koning in Noord-Brabant en de burgemeester van gemeente Oss teruggeblikt op de uitbraak en wordt stilgestaan bij het verlies en de impact hiervan.

Tijdens deze middag wordt tevens actuele kennis gedeeld en naar de toekomst gekeken. Emeritus-hoogleraar Manu Keirse spreekt over de impact; arts-onderzoeker Ruud Raijmakers vertelt over nieuw wetenschappelijk onderzoek naar de neurobiologische en immunologische vergelijkingen bij patienten met post-COVID en andere post-infectieuze gevolgen; Beer Advocaten uit Amsterdam vertelt over nieuwe ontwikkelingen in de procedure van de 297 Q-koortsslachtoffers tegen de staat. De middag wordt muzikaal omlijst door Trijntje Oosterhuis en Douwe Bob.

De gevolgen voor de slachtoffers duren nog altijd voort en hun situatie verslechtert. Er is geen behandeling en erg weinig begrip bij instanties. Uit recent onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat er sprake is van gemiddeld 17 gezondheidsklachten bij een patiŽnt. Vier op de vijf patiŽnten kan niet meer werken en er zijn financiŽle problemen ontstaan. De invloed is het grootst op het gezinsleven, op seksualiteit en op de relatie met een partner. 70% heeft last van emotionele pijn, verdriet of rouw en velen leiden onder het gebrek aan erkenning.*Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.28178