Datum plaatsing: 05 juli 2023

Informatie beveiligen binnen het bedrijf



's-Hertogenbosch (Regionaal): In de moderne zakelijke wereld is informatietechnologie (ICT) een integraal onderdeel geworden van bijna elk bedrijfsproces. Het gebruik van ICT brengt echter ook risico's met zich mee, met name op het gebied van beveiliging. Bedrijven moeten zich bewust zijn van de noodzaak om robuuste beveiligingsmaatregelen door te voeren om zichzelf te beschermen tegen een breed scala aan bedreigingen, variërend van cyberaanvallen tot gegevens inbreuken. Maar wat is ervoor nodig? En waar helpt een professional als digitrust.nl jou mee?

Een goede firewall als vereiste
Een van de eerste en meest fundamentele aspecten van ICT-beveiliging is het implementeren van een firewall. Een firewall fungeert als een barrière tussen het interne netwerk van een bedrijf en externe netwerken, zoals het internet. Het controleert het inkomende en uitgaande netwerkverkeer op basis van vooraf gedefinieerde regels en voorkomt ongeautoriseerde toegang tot het bedrijfsnetwerk. Het is van cruciaal belang om de firewall up-to-date te houden met de nieuwste beveiligingspatches en configuraties om mogelijke kwetsbaarheden te minimaliseren.

Gebruik uitsluitend sterke wachtwoorden
Een ander belangrijk aspect van ICT-beveiliging is het gebruik van sterke wachtwoorden. Veel inbreuken vinden plaats als gevolg van zwakke wachtwoorden of hergebruik van wachtwoorden. Bedrijven moeten hun werknemers aansporen om unieke, complexe wachtwoorden te gebruiken en regelmatig te wijzigen. Bovendien kan het implementeren van tweefactorauthenticatie (2FA) een extra beveiligingslaag bieden door naast een wachtwoord ook een andere vorm van verificatie te vereisen, zoals een eenmalige code via een mobiele app of een unieke vingerafdruk.

Houd software binnen het bedrijf bij
Het regelmatig bijwerken van software is een ander cruciaal aspect van ICT-beveiliging. Softwareleveranciers brengen regelmatig updates uit die beveiligingslekken en kwetsbaarheden in hun producten aanpakken. Het is essentieel dat bedrijven deze updates onmiddellijk implementeren om hun systemen te beschermen tegen bekende bedreigingen. Daarnaast moeten bedrijven ook een goed inventarisatiebeheer hebben om de software en hardware in hun netwerk bij te houden, zodat ze weten welke onderdelen kwetsbaar kunnen zijn voor aanvallen en dit goed kunnen voorkomen binnen het bedrijf.

Zorgen voor een back-up
Het implementeren van een solide back-up- en herstelstrategie is ook van vitaal belang voor ICT-beveiliging. Bedrijven moeten regelmatig back-ups maken van hun belangrijke gegevens en ervoor zorgen dat deze back-ups op een veilige locatie worden bewaard, los van het primaire netwerk. Dit kan helpen om bedrijfscontinuïteit te waarborgen in geval van gegevensverlies als gevolg van een cyberaanval, natuurramp of menselijke fout. Het testen van de back-ups op regelmatige basis is eveneens cruciaal om ervoor te zorgen dat ze daadwerkelijk kunnen worden hersteld wanneer dat nodig is.

Informatie op een goede manier beveiligen
Daarnaast moeten bedrijven rekening houden met de bescherming van gevoelige gegevens. Het versleutelen van gegevens is een vorm van informatiebeveiliging en zorgt dat de gegevens goed worden verzonden op het netwerk. Ook worden gegevens opgeslagen in versleutelde indelingen kan de vertrouwelijkheid van informatie waarborgen, zelfs als deze in verkeerde handen valt. Het classificeren van gegevens op basis van hun gevoeligheidsniveau en het beperken van de toegang tot die gegevens tot geautoriseerd personeel zijn ook essentiële beveiligingspraktijken.




Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.17430