Datum plaatsing: 09 september 2023 - Laatst gewijzigd: 11-09-2023 14:02:56

Anouska koestert vrijwilligerswerk


Anouska koestert vrijwilligerswerk


Rosmalen ('s Hertogenbosch): Anouska woont al bijna vijfentwintig jaar in Brabant maar je hoort echt nog wel dat haar wieg in Amsterdam stond. “Ik heb het uitgaansleven daar voor en achter de bar goed leren kennen. Daar leerde ik ook Claudio kennen waar ik mee ging samenwonen. Hij kreeg echter heimwee naar zijn geboortestad Den Bosch en ik ging met hem mee. Nooit spijt van gehad, ik woon met heel veel plezier in Hintham.”

door Herman van Dinther

Anouska Belotti klinkt niet echt Nederlands. “Nee”, lacht Anouska, “mijn man Claudio heeft een Bossche moeder en een Italiaanse vader vandaar die naam, waar ik trouwens met trots mee door het leven ga. Mijn jonge jaren bracht ik door in Amsterdam en na de middelbare school ging ik in de horeca aan de slag. Toen ik naar Brabant verhuisde bleef ik in de horeca werken en was ook een tijd in de catering actief. Maar op mijn vijfendertigste maakte ik de balans op en kwam tot de conclusie dat het tijd werd voor een andere koers in mijn leven. Ik deed intussen de administratie voor het loodgietersbedrijf van mijn man en ging serieus aan de slag met studeren. Ik ging als belastingconsulent werken bij een advieskantoor in Vught en dat was natuurlijk heel wat anders dan biertjes tappen. Op dat kantoor heb ik me verder kunnen ontplooien en twaalf jaar met plezier gewerkt.

Op zijn Brabants
Anouska (49): “Omdat ik de uitdaging begon te missen en de bewijsdrang ook geen drijfveer meer hoefde te zijn ben ik aan een loopbaantraject begonnen. In dat traject kwam ik tot de conclusie dat ik altijd maar doorging in mijn werk en mijn gevoelens ontkende. Door hier bij stil te staan leerde ik mijn waarde als mens, als persoon te ontdekken. Ik wilde voor mijzelf de bakens stevig gaan verzetten en stopte begin dit jaar bij het kantoor in Vught. Ik heb me ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als zelfstandig adviseur die ook van aanpakken weet. Ik sta nu officieel te boek als virtual assistant en heb de naam ‘De Brabantse assistente’ geregistreerd. Die naam heb ik bewust gekozen omdat ik wil aangeven dat ik warmte op zijn Brabants betekenis wil geven. Ondernemers die hulp kunnen gebruiken bij kantoormanagement en financiële of administratieve zaken, kunnen mij inschakelen. Op die manier kan en wil ik mij nuttig maken en van waarde zijn voor de ondernemer. Daar haal ik mijn voldoening uit.”

Vrijwilliger
“Een belangrijk voordeel dat ik niet meer in loondienst ben is de extra vrije tijd die ik me toesta. Ik vind namelijk dat er behalve werk ook andere dingen belangrijk zijn in het leven. Sinds zes jaar ben ik voor Cello actief als vrijwilliger. Een vriendin van mij deed dat ook en wees erop dat er altijd en overal behoefte is aan vrijwilligers. Voor de vrijetijdsbesteding van de cliënten van Cello Zorg is de inzet van vrijwilligers broodnodig. Mijn vriendin en ik draaien mee in het clubje vrijwilligers dat de Muziekmix op De Binckhorst invult. Wij draaien de bardienst bij de optredens van bijvoorbeeld een koor, een muziekgroep of band. De begeleiders brengen de bezoekers en wij zorgen voor het programma. Een keer per week ben ik in Club Creatief op De Binckhorst om te knutselen met de cliënten. Dat geeft zoveel voldoening joh, zij ontdekken dat zij wel iets kunnen. Het is gezellig om een beetje met hen te kletsen en met hen bezig te zijn. Ik vind knutselen zelf ook leuk. De meeste vrijwilligers kiezen voor activiteiten op een terrein dat zij zelf ook leuk vinden. De afdeling Vrije Tijd
kan trouwens altijd wel nieuwe vrijwilligers gebruiken. Vooral in de zomermaanden zijn er extra dingen te doen en zijn er natuurlijk ook mensen op vakantie.”

In de wijk
“Ik woon nu een jaar of tien in Hintham en vooral in het begin miste ik het gezellige praatje in de buurt. Maar daar is verandering in gekomen sinds ik een hond heb, dat geeft altijd aanspraak. Ook leuk is het initiatief dat een buurtbewoner vorig jaar nam door het opzetten van een ‘rommelroute’. Mensen zetten dan allerlei overtollige spulletjes in de voortuin waarbij mensen uit de buurt kunnen kijken of er iets bruikbaars bij staat. Dit jaar heb ik de organisatie op mij genomen omdat de initiatiefnemer van vorig jaar een stapje terug deed. Ik vind het juist voor de contacten in de buurt hartstikke belangrijk om dit soort activiteiten door te zetten. Voor de organisatiekosten heb ik een bijdrage uit het wijk- en dorpsbudget gekregen, juist om ervoor te zorgen dat mensen elkaar beter leren kennen. Dat vindt de gemeente ook belangrijk.”

De ‘rommelroute’ is op zondag 17 september van 11.00 tot 15.00 uur in Hintham Zuid.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.30666