Datum plaatsing: 11 september 2023

Union pakt weer uit met Nulandse Taptoe


Union pakt weer uit met Nulandse Taptoe


Nuland ('s Hertogenbosch): Union bestaat 150 jaar en dat laat de Nulandse harmonie niet bepaald stilletjes voorbijgaan. Met tal van evenementen vestigen de muzikanten de aandacht. Na een Hollywood-concert, een Drumevent en Union on Stage staat voor zaterdag 16 september de volgende grootse activiteit op de kalender: het is weer tijd voor de vijfjaarlijkse Nulandse Taptoe.

door Mark van der Donk

Een werkgroep bestaande uit vier leden van de harmonie (Nico Bijveld, Twan van Erp, Ruben van Hoek en Jan van Nistelrooij) is er al tijdenlang mee in de weer. Net als alle voorgaande uitvoeringen moet ook de taptoe van dit jaar zijn voorgangers weer gaan overstijgen: “De eerste keer werd het georganiseerd door Jan en Hans van Erp, die in 1983 - bij het 100-jarig bestaan van de harmonie - de pioniers waren. Het ging er toen nog wat provisorisch aan toe, met aan elkaar gekoppelde bouwlampen en dergelijke, maar het begin van een prachtige traditie was gemaakt”, weet Van Nistelrooij.
Inmiddels is de taptoe toe aan de negende editie. “Iedere keer werd het iets grootser opgezet. Eerst werd er al een grote stap gezet door Harry Hobbelen, de geluidsman van Tineke Schouten, erbij te halen voor het geluid en licht. Bij regenachtig weer moest er destijds nog wel een zeil gespannen worden over de apparatuur. Dat is tegenwoordig verleden tijd. Sinds SVS Showtechniek alles verzorgt mogen we zeggen dat het echt een professioneel evenement is geworden.”

Steeds aantrekkelijker
Ook programma-technisch wordt er iedere keer vooruitgang geboekt. Al decennialang zorgt Union voor een avondvullende taptoe-avond, maar meer en meer wordt er een compleet showpakket aangeboden. “Tien jaar geleden liepen de deelnemende korpsen voor het eerst voorafgaand aan de show op verschillende plekken door Nuland, ter aankondiging van de muzikale avond. Ook dit keer lopen ze vanaf bijvoorbeeld het motel, de gemeentewerf en het Heeseind naar het Kerkplein.” Daar zorgen de talenten van Exempel, Jong Exempel genaamd, voor het eerst voor het voorprogramma. “Op die manier willen het steeds iets aantrekkelijker maken voor de bezoekers. Het is een hele zit, maar er is continu iets te zien en horen.”
Wanneer de kerktoren negen klokslagen laat horen, begint het officiële programma met een ‘intrada’ door de koperblazers van Union. Daarna trapt het Nulandse muziekkorps zelf af. “Wij zijn natuurlijk niet echt een showorkest, maar marcheren wel over het plein en brengen muziek van ABBA Gold ten gehore”, verklapt Van Nistelrooij. “Daarbij worden we vergezeld door onze majorettes, die voor de speciale gelegenheid worden versterkt door verschillende oud-majorettes die zijn opgetrommeld. Tieners, zestigers en van alles daar tussenin, laten samen in een eenmalig optreden hun skills zien. Daarbij gaan zelfs brandende batons de lucht in.”

Showprogramma
Na het optreden van Union volgen shows van het internationaal bekende Exempel uit Empel, Firebrigade pipes & drums uit Gemert (“waarvan er onlangs nog een aantal met André Rieu op het Vrijthof stonden”), showkorps O&V uit Nuenen (vorig jaar world champion in haar divisie) en het Vrijwillig Fanfarekorps der Genie, wat binnen en buiten defensie voor een meer dan gewaardeerde muzikale bijdrage zorgt bij taptoes, parades en andere muziek-evenementen. “Tijdens de finale slaan Union en de Firebrigade de handen ineen. We vertolken samen het nummer ‘Highland Cathedral’, wat prachtig klinkt met die doedelzakken. Daarna spelen alle korpsen samen het Wilhelmus en laat Jeroen van Nistelrooij het taptoesignaal klinken uit de kerktoren.”
De Nulandse taptoe is zeker niet de grootste, geeft Van Nistelrooij toe. “Maar wel een van de meest sfeervolle en intiemste, wat ons betreft. We zorgen voor een prachtig uitgelicht plein, met de kerk als decor en alle bezoekers dicht op de korpsen.”

Jubileumjaar
De Taptoe is alweer het vierde evenement dat Harmonie Union dit jaar organiseert. In januari startte de jubileumviering met ‘Groots Hollywood in Concert’, een avond met filmmuziek in De Meent. “Twee maanden later hadden we, in samenwerking met de slagwerkgroep van ODIO uit Vinkel, het Groots Drumevent in motel Nuland en in juni Union on Stage, met populaire muziek, tijdens het muziekfeest in Nuland. We hebben toen ook een koninklijke erkenning gekregen van de burgemeester”, vertelt Van Nistelrooij. “Na de taptoe volgen in december ook nog een muzikaal zandverhaal in de kerk, met een optreden van ons jeugdorkest en Nulandse vertelster Mieke Aalderink, en het jaarlijkse Candlelight-concert, maar dan dit keer op z’n Brabants.”

Kaarten voor de taptoe zijn te koop bij Albert Heijn Nuland, via harmonieunion.nl of aan de kassa. Verdeeld over drie tribunes zijn er ruim vijfhonderd zitplaatsen en daarnaast kunnen enkele honderden mensen staand in de Kerkstraat het spektakel volgen. Een plaats
op de zittribune kost 17,50 euro, een staanplaats 10 euro.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.26799