Harm geniet als schaapherder
Rosmalen ('s Hertogenbosch): Wanneer je het CV van Harm van Tongerlo bekijkt zou je denken dat ie al tientallen jaren aan het werk is. Maar dat is niet zo want hij is pas drieëndertig. Toch heeft hij al tal van verschillende baantjes gehad. “Je moet elke dag een reden hebben om uit bed te komen, de vonk moet blijven knetteren”, vindt hij “Je moet er zelf voor zorgen dat er voldoende uitdagingen op je weg komen. Wanneer je genoeg ambitie hebt verzet je op tijd de bakens.”
Door Herman van Dinther
Harm bracht zijn jeugd door in Brakel en woonde met zijn partner Angela een tijdje in Velddriel. Intussen woont hij op het randje van Den Bosch en Rosmalen en zit een van hun kinderen op KC ’t Ven.
“Ik hou wel van afwisseling in mijn werk, ergens stilzitten achter een bureau is niks voor mij. Met mijn computeropleiding deed ik twee jaar werkervaring op maar kwam al gauw tot de conclusie dat dat voor mij te statisch was. Op mijn 22e maakte ik mijn eerste carričre switch en begon aan een full time sportopleiding met een bijbaan op een help desk in de avonduren en op zaterdag. Daarna heb ik verschillende stages gelopen als turnleraar, zwemdocent en crossfit coach. Ook draaide ik mijn hand niet om voor baantjes bij McDonalds, Burger King, als hovenier of order picker.
Vervolgens ging ik deels als freelancer en deels voor vast aan de slag bij sportclub City Gym in de Raadhuisstraat, intussen omgedoopt tot True Health. Dat heb ik vier jaar gedaan naast de eigen sportschool die ik in Drunen heb met een CrossFit box.”
Schapen
“Ik merkte op een gegeven moment dat er bij mij na vier jaar een beetje sleet op kwam door de routine. Steeds maar weer koffie zetten, de afwas doen en handdoeken vouwen ging voor mij teveel sleur worden, waarbij ook het gebrek aan doorgroeimogelijkheden parten speelde. Op een zeker moment hoorde ik van iemand dat er bij het Rosmalense bedrijf Graslandbeheer gezocht werd naar een schaapherder. Het bedrijf, geleid door twee compagnons Joan en Erwin doet voor het Waterschap het beheer van dijken tussen Dordrecht en Oss. Weet je wat, dacht ik, ik ga bij hen op de Veedijk aan tafel eens een kop koffie drinken en mijn licht opsteken. Ik had al snel door dat het werk en het bedrijf mij aanspraken en ben er een paar maanden geleden aan de slag gegaan.
Verplaatsen
Ik moet er voor zorgen dat de schaapskudde van ongeveer vijftig dieren op tijd wordt verplaatst om de dijken te begrazen. Afwisselend wordt een deel begraasd en een deel gemaaid. Bij de Moerputten lopen de schapen op een gebied van veertien hectare maar we hebben ook kuddes in Ooijen, Bokhoven en Oud-Empel bij de Lachende Vis. Ik hou de conditie van de dieren in de gaten, repareer paaltjes, vervang accu’s voor de stroomdraden, verplaats de schapen van het ene naar het andere vak en maai het gras onder de scheidingsnetten om te voorkomen dat er stroom weglekt.”
Afwisselend
“Het is belangrijk dat ik goed in de gaten hou dat de schapen genoeg gras kunnen eten want als dat er niet meer genoeg is duwen ze de netten om en staan ze op de dijk en dat moet natuurlijk niet. Ik werk trouwens niet met een hond want de omvang van de kudde is overzichtelijk genoeg. Een collega in Ooijen heeft een border collie die hij inzet wanneer hij met zijn schapen een langer traject moet oversteken. We hebben voor het vervoer trouwens ook een grote kar waarin vijftig schapen passen.
De kudde, in het hoogseizoen zo’n tweehonderd dieren, verjongen we regelmatig door te fokken. Er is natuurlijk ook wat opbrengst door de wol en door de slacht voor bijvoorbeeld offerfeesten. De belangrijkste bron van inkomsten is echter het graslandbeheer voor het Waterschap.
Het is fijn en afwisselend werk waarbij het vooral voldoening geeft dat ik lekker buiten bezig ben en met dieren omga. Maar naast dit werk blijf ik actief met mijn sportschool in Drunen waar ik ’s avonds en op zaterdag negentien groepslessen geef en personal training verzorg. Dus mijn week is meer dan goed gevuld ook omdat we een jong gezin met kinderen hebben.”