Datum plaatsing: 10 september 2023

Rosmalens bloed blijft stromen


Rosmalens bloed blijft stromen


Rosmalen ('s Hertogenbosch): Als klein manneke speelde Gerard van den Berg altijd met veel plezier in de Dorpsstraat waar zijn ouderlijk huis stond. Sindsdien is er zeker in die straat enorm veel veranderd. Waar nu de Vreeburg-passage staat was jarenlang de kolenhandel van Jan van den Berg gevestigd. Een naam die door veel Rosmalenaren nog met ontzag wordt herinnerd. Op diezelfde werf begon Gerard eind 1970 met zijn spuitcabine en plaatwerkerij.

door Herman van Dinther

Gerard (72): “Mijn hart heeft altijd in Rosmalen gelegen maar sinds 2010 woon ik in Mill. Samen met mijn vrouw Ine, die uit Langenboom komt, hebben we daar toen een huis gebouwd. Rosmalen blijft echter aan mij trekken, elke maandag ben ik er maar vaak nog wel een paar dagen meer. Ik heb namelijk het kantoor van mijn beheersmaatschappij in Hintham en ben daar dus vaak. Ik ben actief in vastgoed en doe onder andere aan projectontwikkeling en nieuwbouw. Momenteel heb ik ook in Rosmalen een paar projecten onder handen.”

Naar Hintham
“De meeste mensen kennen mij waarschijnlijk van de auto’s waar ik jarenlang mee aan de slag ben geweest. Toen ik mijn eerste schreden in dat vak zette ben ik enorm geholpen door mijn neef Jan van Herpen die de autodokter van Den Bosch werd genoemd. Aan hem heb ik enorm veel te danken en door hem durfde ik het aan om mijn eigen bedrijfje te beginnen. Op de werf van mijn vader heb ik tot 1983 gewerkt in mijn spuitcabine en plaatwerkerij. Toen moesten we plaats maken voor de ontwikkeling van het centrum en ben ik verhuisd naar Hintham waar ik verder ging met een autoschadebedrijf en een autobedrijf waar ik later ook het dealerschap van het merk Honda kreeg.
In die tijd groeide mijn bedrijf flink. Dat kwam ook omdat veel mensen klant werden van mij omdat ze wisten dat ik de zoon ben van Jan die samen met Piet van Creij in de oorlog enorm veel voor Rosmalen heeft gedaan. In de oorlog zouden bij wijze van spreken mensen zijn doodgevroren en van de honger gestorven wanneer Jan en Piet er niet waren geweest. Om die reden was er jarenlang na de oorlog nog veel ontzag en dankbaarheid voor hen. En dat vertaalde zich ook naar mij.”

Vastgoed
“Bij mijn bedrijven in Hintham had ik een flink perceel van tienduizend vierkante meter waar ik het bedrijventerreintje Banis ontwikkelde. Ik raakte namelijk al vanaf 1988 steeds meer thuis in vastgoed, zeker nadat ik in 1990 het autobedrijf en in 1992 het schadebedrijf had verkocht. Ik bouwde er in 1995 acht hallen met allemaal gebruikte materialen wat voor die tijd redelijk uniek was. Toen Banis jaren later plaats moest maken voor de A2 zijn de hallen gedemonteerd naar Polen gegaan.
Ik heb altijd graag in de breedte gekeken, me nooit beperkt tot één activiteit of aandachtsgebied. Zo ben ik op allerlei manieren wel actief in de autowereld gebleven onder meer met een eigen expertisebureau, als aandeelhouder bij een grote dealer, projectontwikkeling, herontwikkeling, huizenveilingen en nieuwbouwprojecten. Trouwens mijn zoon Marcel heeft een autobedrijf met bedrijfsauto’s in Mill, bij de start daarvan heb ik hem natuurlijk ook geholpen.”

Zorghotel
“In de tijd dat ik nog volop in de autowereld zat kwam ik op het idee om een cursus op te zetten voor dames met de bedoeling dat zijzelf eenvoudige klusjes aan de auto konden doen. Dat sloeg enorm aan en veel dealers zijn dat later ook gaan doen. Het idee dat ik had bedacht liet ik uitwerken en uitvoeren door Hermine Bernards die dat voortreffelijk deed. Toen ik haar bij een andere gelegenheid later nog eens tegenkwam vertelde zij dat ze rondliep met het idee om een zorghotel te beginnen. Nu wist ik een geschikt pand te koop in Veghel namelijk het voormalige Oranjehotel. We zijn het idee gaan uitwerken, zijn half 2004 met de verbouwing begonnen en eind september 2005 ging het open. We hadden een volwaardige staf met honderd medewerkers. Vanuit het hele land kwamen besturen en directies van ziekenhuizen zich bij ons oriënteren ook omdat wij als enige een particulier initiatief waren. Toen het allemaal goed op de rit stond heb ik het per 1 januari 2012 verkocht.”

Diabetes
“Een kleine tien jaar geleden is er een club ontstaan van mensen die zakelijke interesses hebben maar ook het hart op de goede plaats. Die groep mensen werkt vanuit de naam DiAqua en heeft enorm veel geld en energie gestoken in onderzoek naar medicijnen voor de behandeling van Diabetes Mellitus type 2. Samen met de Universiteit van Gent is een minuscuul ‘korreltje’ ( pellets)ontwikkeld met daarin metformine, een medicijn dat de bloedsuiker verlaagt . Dit ‘korreltje -metformine ’ gaat echter pas open in de dunne darm en dat voorkomt dat de patiënt maag- of darmproblemen krijgt waar nu heel vaak sprake van is . Inmiddels hebben wij hier een patent op. Op dit ogenblik wordt er onderzoek gedaan met metformine-korreltjes met een vertraagde afgifte die een 24-uurs werking hebben waardoor deze maar eenmaal daags hoeft te worden genomen. De fase van onderzoek is in volle gang en hopelijk zijn de pellets met vertraagde werking over enkele jaren beschikbaar voor de behandeling en voorkoming van Diabetes mellitus type 2.
Onlangs is er de Glucient 500, de vloeibare variant van metformine ontwikkeld om tegemoet te komen aan mensen met slikproblemen. Bovendien is er nu ook de tablet met vertraagde afgifte, de Glucient 500 SR, beschikbaar, beide van de farmaceut Allgen, welke op recept verkrijgbaar zijn bij de apotheek.”Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.15980