Een gids voor zakelijke aansprakelijkheidsverzekeringen: wat je moet weten
's-Hertogenbosch (Regionaal): Als ondernemer houd je er misschien geen rekening mee, maar je kunt een schadeclaim aan je broek krijgen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als jij of een medewerker schade aanricht tijdens het werk. De partij waarbij de schade ontstaat, stelt jouw bedrijf hier vervolgens aansprakelijk voor. Je bent in dat geval verplicht om de schade te vergoeden. Om te voorkomen dat je dit zelf moet betalen, sluit je een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering af. Voordat je deze verzekering afsluit, wil je er waarschijnlijk eerst wat meer over weten. Daarom zetten wij hier de belangrijkste zaken met betrekking tot een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering op een rijtje.
Wel of niet verplicht?
Omdat je als ondernemer allerlei verzekeringen af kunt sluiten, kunnen wij ons goed voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Omdat je alleen verzekeringen af wilt sluiten die je echt nodig hebt, vraag jij je mogelijk af of een
bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verplicht is. Hier kunnen we vrij kort over zijn, want dat is niet het geval. Iedere ondernemer bepaalt zelf of hij zich verzekert tegen zakelijke aansprakelijkheid.
Particuliere aansprakelijkheidsverzekering biedt geen uitkomst
De meeste ondernemers zijn particulier verzekerd tegen aansprakelijkheid. Geldt dit ook voor jou? Dan denk je misschien dat het niet nodig is om ook nog een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Dit is een misvatting, want de particuliere verzekering dekt namelijk geen schade die je tijdens het werk veroorzaakt. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering mag dan niet verplicht zijn, maar eigenlijk kun je er als bedrijf niet omheen.
Dekking van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
Eerder in deze tekst vertelden wij je al dat een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering schade dekt die jij of je medewerker tijdens het werk veroorzaakt. Dit is niet het enige, want je bent ook verzekerd voor schade door producten die je installeert, verkoopt, importeert of maakt, schade aan spullen van een ander die je huurt of gebruikt en schade die veroorzaakt wordt door een e-bike zonder kenteken. Loopt iemand
letselschade op terwijl hij voor je aan het werk is? Dan ben je hier ook voor verzekerd als je een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering hebt.
Aanvullende mogelijkheden
De dekking van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering mag dan behoorlijk uitgebreid zijn, maar er zijn ook zaken die buiten de dekking vallen. Zo ben je niet verzekerd voor schade aan eigen spullen, kosten die je maakt als je werk opnieuw moet uitvoeren en schade door een motorvoertuig of e-bike met kenteken. Dit is niet het enige, want ook schade door een beroepsfout of verkeerd advies is niet standaard meeverzekerd op een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.
Geef je advies aan anderen of heb je een belangrijke stem in grote projecten? Dan is de kans op een beroepsfout relatief groot. Gelukkig kun jij je wel indekken tegen een schadeclaim door een verkeerd advies of beroepsfout. Bij de meeste verzekeraars kun je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering namelijk uitbreiden met beroepsaansprakelijkheid. Met een
beroepsaansprakelijkheidsverzekering ben je ook verzekerd voor schade door een beroepsfout of verkeerd advies van jou, een medewerker of een bedrijf dat je inhuurt.
Hoe sluit je een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering af?
Wil je een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering afsluiten? Dan kun je dit direct doen. Bij de meeste verzekeraars sluit je deze verzekering namelijk online af. Kies eerst de verzekering die bij je bedrijf past en vul daarna een aantal gegevens in. Vervolgen zie je hoeveel premie je per maand betaalt. Als de premie je aanstaat, kun je direct een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering aanvragen.