Rosmalense ondernemers zijn echt wel ambitieus
Rosmalen ('s Hertogenbosch): Puur Rosmalens bloed stroomt er door haar aderen, de verbinding met haar dorp is er altijd geweest. Haar ouders Anne en Ger Coenraad waren ondernemers pur sang en hadden jarenlang kwaliteitsslagerij Coenraad. Merel dicht hen creativiteit toe die ook altijd zichtbaar is geweest in hun bedrijf. Zowel in de decoratie in de winkel als in de ontwikkeling van nieuwe producten. Zij kwam dus al heel jong in aanraking met creativiteit en heeft zich daar verder in ontwikkeld.
door Herman van Dinther
Merel (36): “Als kind maakte ik met mijn ouders al uitstapjes naar musea en andere interessante plekken. Ik heb eigenlijk altijd belangstelling voor kunst gehad en wist al snel dat ik in die richting mijn toekomst zag. Ik wist altijd al dat ik docent wilde worden maar wilde ook dichtbij kunst blijven. Niet gek dat ik aan de Kunstacademie in Arnhem ging studeren, met daaraan overigens gekoppeld een docentenopleiding. Mijn omgeving vond het maar raar toen ik in 2004 daar aan de slag ging. Voor veel mensen is kunst een abstract begrip terwijl het toch echt heel dichtbij is. Mijn ouders vonden het niet gek om een beetje anders te zijn dan de rest. Zij hebben voor mij het pad vrijgemaakt om te durven en ook om kritisch om me heen te kijken. Ik ben trouwens intussen zelf moeder van Ava (2) en baby Max. Samen met mijn man Arjuna wil ik onze kinderen een goede opvoeding geven. Aan mijn ouders hebben we daarbij een goed voorbeeld. ”
Rodenborch-College
“In 2011 ben ik aan de slag gegaan als docent culturele kunstzinnige vorming, een verplicht vak op het Rodenborch-College. In de lessen hebben we aandacht voor de theorie maar ruimen ook tijd in voor de praktische kant van het vak. Bij de theorie hoort ook filosofie, belangrijk om de leerlingen inzicht in zichzelf en de wereld te laten krijgen. We willen altijd verbinding leggen, de wereld naar binnen halen maar ook andersom. Leerlingen hebben van nature een leergierige en open houding. Wanneer zij iets nieuws zien dan geeft dat een fijn gevoel, zij ontdekken het perspectief op keuze mogelijkheden.
Het is een vak om uit de comfortzone te treden. Voor mij is het een uitdaging om de lessen zo te ontwerpen dat er voldoende inspiratie maar ook acceptatie in zit. Ik hou mijn ogen en oren open om trends in de samenleving te monitoren. Zo las ik eens dat de Japanse kunstenares Jae Rhim Lee het idee had geopperd om de lichamen van overleden mensen niet per se te begraven of te cremeren maar te laten ‘opeten’ door champignons. Tja, je moet er maar op komen. Het is echter wel een interessant item om er met de leerlingen over te filosoferen. Dus niet alleen de gebaande paden betreden, ook eens op een heel andere manier denken.”
Ontdekken
“Ik laat de leerlingen ook het dorp in gaan om mensen te bevragen maar ook om kennis te maken met de dingen die het dorp te bieden heeft. Leerlingen weten vaak niet ‘waar ze het moeten zoeken’. Ik wil ook verbinding leggen tussen de leerlingen en het centrum.
Welke sociale activiteiten zijn er, wat is er aan kunst en cultuur, waar is het gezellig? Ik laat hen ook naar het atelier van Kubra gaan om te ervaren wat kunstenaars daar doen en welk werk er hangt. We hebben met hen een prima contact. Zo is er kunstenaar Pierre van Dijk die heel inzichtelijk vertelt over zijn werk. Hij gaat met de leerlingen in gesprek en die vinden dat soms best spannend maar dit soort initiatieven verlaagt wel de drempel.”
Centrum
“Sinds een paar maanden zit ik in het bestuur van het Centrum Management Rosmalen. Ik wil als dochter van ondernemers bijdragen aan de levendigheid van het centrum. De meeste ondernemers willen echt wel wat doen maar er moeten ook dingen worden opgepakt en uitgevoerd. Ik ondersteun daarbij graag de nieuwe voorzitter Daphne Brok die Sylvia Böcker is opgevolgd. Ik wil best een van de kartrekkers zijn om het centrum een beetje op te schudden en te versterken. Er gebeuren echt wel leuke dingen zoals de mini evenementen in de Rosmalense Zomer. In het voorjaar komt er eindelijk de al lang gewenste fontein op De Driesprong en buigen we ons ook over het gemeentegroen. In de praktijk blijkt dat je vaak een lange adem moet hebben en dat dingen moeizaam gaan. Wij willen echter graag direct resultaat zien als beloning voor de inspanningen die de ondernemers leveren.”