Datum plaatsing: 22 oktober 2023

Halloweenfeesten in Rosmalen en Vinkel


Halloweenfeesten in Rosmalen en Vinkel


Rosmalen ('s Hertogenbosch): Traditioneel wordt Halloween vooral gevierd in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada, maar inmiddels heeft het griezelige feest ook sterk aan populariteit gewonnen in andere delen van de wereld. In Rosmalen en Vinkel wordt de jaarlijkse feestdag tegenwoordig eveneens aangegrepen voor een dag - of zelfs week - vol spanning en sensatie in de dorpskernen.

door Mark van der Donk

In Rosmalen ging het Centrum Management Rosmalen (CMR) drie jaar geleden voortvarend van start met het eerste groots opgezette Halloweenfeest. “Ondanks of dankzij de coronatijd werd dat meteen een succes”, vertelt bestuurslid Tom de Kok. “Veel gezinnen, zeker de kinderen, vonden het een welkome afwisseling om er toch ‘even op uit te gaan’ en de versierde etalages en straten te zien. Een selfie maken bij de megaspin was één van de liefhebberijen toen”, weet hij nog.
Dit jaar is het van maar liefst 21 tot en met 29 oktober griezelen en schrikken in het centrum van Rosmalen. “We hebben er inmiddels een week lang genieten van diverse activiteiten van gemaakt. Zo is er net als voorgaande jaren weer een pompoenenspeurtocht en hebben we een spannende verhalenwedstrijd, waarbij we dit keer op zoek zijn naar het verhaal van de oorsprong van Halloween in Rosmalen.”
Nieuw in het Rosmalense centrum is de spectaculaire start van de Halloweenweek. “In samenwerking met de drive-in bioscoop op het Gildeplein wordt die op zaterdag 21 oktober vanaf 19.00 uur ingeluid met een tweetal films. Eerst eentje die spannend is, maar die je waarschijnlijk wel overleeft. Om 22.00 uur begint echter de horrormovie…” Kaarten zijn verkrijgbaar via www.driveinbioscoopdenbosch.nl.

Extra activiteiten
Ook de ondernemers zelf pakken uit met extra ctiviteiten. De activiteiten zijn te herkennen aan een spookje aan de buitenzijde. Laat je schminken. Zet een toffe glitter tattoo. Maak als een echte juwelier een kralenketting. Laat een veertje in je haar zetten. Doe mee aan de Pannenkoeken versierwedstrijd. Ga langs bij de Tovenaar voor griezelige verhalen. Kijk hoe goed jouw balans is na al het schrikken en doe balans oefeningen bij Health Studio Adele. Ga griezelig Voethappen bij Het Voetencentrum. Kom biologische lichaamsdelen proeven. Doe mee aan de Halloween Loterij. Neem je huisdier mee en ga naar de Trick or Treat voor dieren of speel Halloween spelletjes bij Ons Bibelebontse Huisje.
Spookhuis en Griezelbus
Voor iedereen die de films op zaterdagavond overleeft, is er de hele daaropvolgende week allerlei vermaak in de straten van het dorpscentrum. De Dia de Los Muertos Singers laten zich horen, heel veel etalages zijn versierd, naast een vogelverschrikker op stelten komt ook Foeksia de Miniheks - van de film van Paul van Loon - voorbij, er wordt snoep uitgedeeld en alle kinderen kunnen een ritje maken in de Halloween-kindertrein.
Op vrijdag 27 oktober is (tussen 17.00 en 21.00 uur) dé grote Halloweenavond, met een heus spookhuis, de Griezelbus, verschillende enge personages en in de Vreeburgpassage kunnen kinderen hun griezeldiploma halen. Het Halloweenfeest wordt afgesloten met een feestelijke zaterdagmiddag (28 oktober), wanneer een tovenaar een spannend verhaal komt voorlezen, er de mogelijkheid is tot schminken en er naast trick & treath-locaties nog veel meer te doen is.
Ook in Windkracht5 in De Groote Wielen, de halte voor de Griezenbus, is van alles gepland. Veel activiteiten zijn gratis, maar voor sommigen wordt een kleine bijdrage gevraagd.

Griezelige muziek
In Vinkel vindt het lugubere spektakel ook plaats op zaterdag 28 oktober. Vorig jaar werd een traditie ingezet die naar meer smaakte, zo vertelt Marga van Boxtel: “We riepen iedereen op om de huizen te versieren, kaarsen buiten te zetten en posters voor het raam te hangen wanneer kinderen verkleed mochten aanbellen. Dat was een groot succes. Daarnaast toverden we De Den, een toepasselijk naast de begraafplaats gelegen pand, om tot een spookhuis. Ook dit jaar gaan we dat doen.”
Buiten vertelt een waarzegster spannende verhalen en binnen zorgt het huiveringwekkend verklede Young ‘O (het talentvolle studieorkest van ODIO) voor griezelige livemuziek. “Wie durft mag er dwars doorheen komen lopen”, nodigt Van Boxtel iedereen uit. Ook vele inwoners van Vinkel sluiten zich bij de Halloween activiteiten aan. Kinderen kunnen langs de versierde huizen gaan..
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.28300