Datum plaatsing: 20 oktober 2023

't Heike wil zwembad snel weer open


't Heike wil zwembad snel weer open


Nuland ('s Hertogenbosch): Afgelopen zomer lag het verwaarloosde zwembad van ’t Heike er maar verlaten bij. Financiële problemen, bezuinigingen en het ontbreken van een coördinator waren de redenen voor die trieste aanblik. Maar er is goed nieuws voor de families uit Nuland en omgeving die er volgend jaar weer graag een plonsje wagen. Met een nieuwe beheerder en extra vrijwilligers leeft ’t Heike als vanouds.

door Mark van der Donk

Waar het normaal tijdens bloedhete dagen een drukte van belang is bij het kleine bad naast de Nulandse speeltuin en kinderboerderij, waren het in de afgelopen maanden enkel kikkers die afkoeling zochten in het laagje groen water. “Op het moment dat onze nieuwe beheerder begon, zou het zwembad open moeten gaan. In die drukke inwerkperiode vonden we dat, zeker met de technische kennis die komt kijken bij het onderhoud van het zwembad, niet haalbaar. Daarbij kwamen ook nog de hoge energiekosten.”
We spreken met Gert-Jan Merkx, die best nog even kort wil terugblikken op de afgelopen periode, maar vooral vooruit wil kijken. De voorzitter van stichting ’t Heike is blij dat hij een nog positiever verhaal kan vertellen dan de vorige keer toen hij aan het woord was in Maggezien. De noodkreet van het bestuur, dat vrijwilligers cruciaal zijn voor de toekomst van ’t Heike, bleek een halfjaar geleden niet aan dovemans oren gericht. “Er hebben zich veel nieuwe vrijwilligers aangemeld, daar zijn we echt heel blij mee. Daarnaast beschikken we inmiddels, met Dave Klein uit Vinkel, dus ook over een beheerder die de dagelijkse leiding op zich heeft genomen.”

Zwembad weer open
De kans is volgens Merkx groot dat het zwembad volgend jaar weer open gaat. “We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat er vanaf juni 2024 weer gezwommen kan worden in Nuland.” Ook nieuwe beheerder is Dave Klein is optimistisch: “Ik kan het nog niet beloven, maar we doen ons best. Het probleem is vooral dat we opzoek moeten naar meer vrijwilligers. Het water moet worden bijgehouden, en ook het gras. Vooral in het weekend is dat momenteel een probleem”. Ook de financiën spelen een grote rol. “We moeten het financieel rond zien te krijgen, bijvoorbeeld voor de stroomkosten, en stroom is duur tegenwoordig”, aldus Klein.
De gemeente geeft aan de afgelopen periode in gesprek te zijn geweest met de kinderboerderij: “Nu er weer een beheerder is, kan het bestuur samen met de beheerder toewerken naar een oplossing voor het zwembad.” Volgens Rosmalens Belang raadslid Roos van der Kallen zijn er al toezeggingen van mensen die zwembaddienst willen draaien. “Misschien in samenwerking met Cello, maar dat moet allemaal nog kortgesloten worden.” Zowel het raadslid als de nieuwe beheerder hebben er vertrouwen in.

Kinderboerderij
De kinderboerderij, die een tijdlang noodgedwongen in de middag gesloten was, is ook weer voltijds open. “Tijdens de informatieavond hebben veel potentiële vrijwilligers zich aangemeld. Het bestuur is inmiddels uitgebreid en andere geïnteresseerden gaan we de komende tijd benaderen. Daarnaast zijn er vergevorderde gesprekken met Hub Noord-Brabant. Meerdere dagdelen per week willen we werkleerplekken creëren voor leerlingen van het VSO (voortgezet speciaal onderwijs), die bij ons onder begeleiding kunnen leren en werken in groen, horeca of techniek.”
’t Heike opende 55 jaar geleden aan de Duyn en Daelseweg en groeide in de afgelopen decennia uit tot een speeltuin, kinderboerderij, zwembad én educatief centrum. Met de aanstaande uitbreiding van het bestuur, van vier naar zes personen, komen er handjes vrij om weer nieuwe initiatieven op te pakken. “We kunnen ons nu echt bezig gaan houden met besturen, in plaats van druk zijn met het open houden van de kinderboerderij”, klinkt Merkx opgelucht. Hij is niks te beroerd om zelf de dieren te voeren of een onderhoudsklus uit te voeren, maar is blij dat dat werk tegenwoordig over veel meer personen kan worden verdeeld.

Plannen genoeg
“Er is hier zoveel meer mogelijk. Wat denk je van lezingen over de leefomgeving? We hebben uilenballen uitgepluisd met schoolkinderen, maar met bijvoorbeeld een bezoek van een vleermuizenspecialist kunnen we ook de oudere garde aan ons binden.” Plannen zijn er genoeg. “Het is mijn droom om een eigen pluktuin te beginnen”, zegt Merkx. Dat blijft vooralsnog bij toekomstmuziek, maar dat vindt hij niet erg: “Mooi dat we inmiddels in de fase zijn beland dat we aan dit soort initiatieven kunnen denken. Nog maar een halfjaar geleden zag de wereld er voor ’t Heike nog heel anders uit.”Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.28007