Datum plaatsing: 23 oktober 2023 - Laatst gewijzigd: 23-10-2023 20:32:20

Eindejaarsgeschenk van het werk: met kerst, Sinterklaas of nieuwjaar?'s-Hertogenbosch (Regionaal): Eigenlijk hoeft een werkgever het helemaal niet te doen, een eindejaarsgeschenk geven aan zijn personeel. Het staat niet in een CAO, en dat is maar goed ook, want anders gaat de gedacht ervan af. Het eindejaarsgeschenk is immers een manier voor werkgevers om iets extras te doen voor hun werknemers om zo waardering te tonen voor hun inzet. Als dit verplicht wordt, is het geen gebaar van waardering meer, en dat zou zonde zijn. Traditioneel zijn we gewend dit cadeau te ontvangen in de vorm van een kerstpakket of kerstgeschenk, maar er zijn andere alternatieven voor momenten aan het einde van het jaar die ook in opkomst zijn. We bespreken de voordelen van een eindejaarsgeschenk van het werk met kerst, Sinterklaas of nieuwjaar.

Kerstpakket
Veel Nederlanders zweren natuurlijk bij het traditionele kerstgeschenk, of zelfs het aloude kerstpakket. De meesten van ons vieren immers kerst met de familie en hechten bijzondere waarde aan dit moment om dit leuke extraatje van hun werkgever te ontvangen. Het voelt als een goede traditie om voor de feestdagen een cadeau van je werkgever te ontvangen die deze dagen opleukt in de vorm van lekkere hapjes, leuke spulletjes of de kans om een cadeau voor jezelf uit te zoeken. Het is ook een goed moment voor zon geschenk, want velen hebben rondom de kerstdagen een paar dagen vrij, waarin ze van het kerstgeschenk kunnen gaan genieten.

Sinterklaaspakket
Het Sinterklaaspakket voor personeel is echter ook mogelijkheid die in opkomst is, ondanks de kritische noten die er de laatste tijd bij het Sinterklaasfeest geplaatst worden. Het feest wordt echter nog steeds gevierd, met name voor de kinderen, maar kan ook door wat oudere mensen in stand gehouden als een mooi moment voor een gezellige samenkomst met hapjes en cadeautjes. Zeker als een werkgever veel jonge mensen met kinderen in dienst heeft, is het Sinterklaaspakket een goede optie als alternatief voor het kerstgeschenk. Je kunt er dan immers vaak van uitgaan dat er thuis speciale aandacht is voor Sinterklaas, en zon pakket in Sinterklaasthema kan deze viering extra
opleuken. Mensen die echter geen Sinterklaas (meer) vieren, kunnen er wat minder aan hebben.

Nieuwjaarsgeschenk
Menig Nederlander zal nieuwjaar als moment voor een eindejaarsgeschenk een beetje als mosterd na de maaltijd ervaren. Dat is ook begrijpelijk, tenminste, als je zelf kerst viert. Doe je dat niet, dan voel je je misschien een beetje ongemakkelijk bij een geschenk in kerstthema bedoeld om de kerstdagen feestelijker te maken. Feit is dat we in Nederland op relatief grote schaal ook met mensen van andere culturen en religies te maken hebben die gn kerstmis vieren. Dat zie je ook terug op de werkvloer. Om hun tegemoet te komen en een neutraler moment te kiezen voor een eindejaarscadeau van de werkgever, is een nieuwjaarsgeschenk een goed alternatief. Voor
Nederlanders zonder migratieachtergrond kan dit echter aanvoelen als een verwatering van een mooie traditie. Daarom is het aan werkgevers om te bepalen wat de juiste weg is om te bewandelen hierin.

En ding is zeker, en dat is dat je nooit iedereen tevreden kunt maken. Ook niet bij het geven van een eindejaarsgeschenk. Sommigen van ons hechten aan onze tradities, anderen voelen zich omdat ze daar geen onderdeel van uitmaken daardoor niet gezien. Het is iets waar werkgevers goed over moeten nadenken. Linksom of rechtsom geldt voor werknemers echter dat ze vooral toch blij moeten proberen te zijn met dit extra gebaar van waardering van hun werkgever, wanneer het ook komt. Ook als er gekozen wordt voor een moment dat niet past bij jouw tradities, komt het immers uit een goed hart.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.16652