Datum plaatsing: 30 oktober 2023

Befaamd geluidstechicus Ruud van Lieshout overleden


Befaamd geluidstechicus Ruud van Lieshout overleden


's-Hertogenbosch ('s Hertogenbosch): Zondag 22 oktober jl. is Ruud van Lieshout, de befaamde en aardigste geluidstechnicus, tevens auteur van het boek 'Band Loopt, Backstage verhalen uit de platenstudio', op 99 jarige leeftijd overleden. Een pracht leeftijd, maar iedereen die hem kende dacht dat hij zeker de honderd zou halen. Hij is altijd bijzonder helder van geest gebleven, rap van tong, adrem en humoristisch. Een icoon op het gebied van opnametechniek en een bijzonder lief en geliefd mens is heengegaan.

Hij is geboren in 's Hertogenbosch, ging voor radiowerk naar Indonesië, waarna hij een studio had in zijn geboorteplaats.
Vervolgens settelde hij zich met zijn gezin in Laren, voor zijn werkzaamheden in de Hilversumse geluidstudio's van Phonogram. Hij was nauw betrokken bij de bouw van De Wisseloord Studio's en tevens manager in de gloriejaren van deze legendarische Studio.

Hij heeft een lange en indrukwekkende carrière achter de rug, en werkte tot 2007, op hoge leeftijd, lang na zijn pensionering, met alle grote Nederlandse artiesten, zoals Ramses Shaffy, Wim Sonneveld, Wim Kan, Willem Nijholt, Paul van Vliet, Jasperina de Jong, Rita Reys, De Dutch Swing College Band, Marinierskapel, etc., etc. Maar ook met Richard Groenendijk en Mariska van Kolck.

Opnamen van analoog tot digitaal, van mono tot stereo en quadrofonie, van 2 tot tig sporen. Hij heeft het allemaal meegemaakt. Hij beschreef dit in zijn boek 'Band Loopt, Backstage verhalen uit de platenstudio', boordevol foto's, verhalen van Ruud en brieven van een aantal artiesten waar hij mee gewerkt heeft.

Zijn carrière begon in Indonesië, in 1949, waar hij radiotechnicus was. Na 4 jaar startte hij zijn eigen studio 'Geluid- en Opnamestudio Polyhymnia' in zijn geboorteplaats 's Hertogenbosch. Vanaf 1956 werkte hij voor Phonogram in de Hof van Holland Studio, in de Larense Lumière en in de Honingstraat Studio waar hij tevens manager was, en tot zijn pensioen in De Wisseloord Studio's in Hilversum.

Na zijn pensionering is hij actief gebleven doordat vele artiesten, waaronder Seth Gaaikema en Paul van Vliet, hem bleven vragen voor hen het geluid te doen bij TVopnamen en theatervoorstellingen. Vanaf 1991 is hij o.a. door theaterproductiemaatschappij American Songbook Productions en Impact Entertainment gevraagd opnamen te maken van theaterproducties, zowel audio als video.

Zeer regelmatig was hij gast bij radio uitzendingen omdat hij zoveel te vertellen had en zijn verhalen niet verloren mochten gaan. Hij maakte zijn eigen uurtjes radio voor een aantal radiozenders. Naast zijn werkzaamheden op audio gebied, filmde hij tot op verzoek van theaterproducenten producties, waar hij promo's van maakte, o.a. voor op YouTube. Bovendien gaf hij regelmatig advies aan jonge geluidstechnici die in zijn akoestische stijl willen opnemen.

Tot de corona uitbraak was hij actief met geluid, hij golfde en wandelde graag. Hij hield van het leven en genoot daar met volle teugen van.

Hij heeft de coronatijd benut voor het schrijven van een nieuw boek voor besloten kring met zijn favoriete opnamen uit zijn archief, met 5 CD's met zijn opnamen erin. Het hield hem ruim 2 jaar bezig en zijn geest scherp.

Het boek Band Loopt is alleen nog verkrijgbaar via www.bandloopt.nl In de boekhandel is het uitverkocht.

Hier een link naar Spotify, met een kleine selecties songs die Ruud opnam.
https://open.spotify.com/playlist/1dVfQlPe06aDzeJoTgH4AKFoto Juliette van LieshoutUw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.14275