Datum plaatsing: 01 november 2023

'Pensioen als uitdaging invullen'


'Pensioen als uitdaging invullen'


Rosmalen ('s Hertogenbosch): Het is nog geen jaar geleden dat Mel Heiligers ervoor koos om te stoppen met werken. Hoewel 68 jaar had hij best nog door kunnen gaan, hij had immers een eigen onderzoeksbureau. Maar hij besefte op tijd dat er hoe dan ook een moment zou komen dat hij voor het laatst een factuur naar een opdrachtgever zou sturen. En hij kwam tot het inzicht dat met het tellen der jaren de souplesse van lichaam en geest afnemen. Dus de knoop doorhakken en de dagelijkse gang van zaken drastisch anders invullen.

door Herman van Dinther

Mel, die bij zijn geboorte van zijn ouders officieel de naam Melchior meekreeg, komt oorspronkelijk uit Eindhoven. “Daar studeerde ik onder andere aan de Grafische School en later Bedrijfskunde. Ik vervulde tussendoor overigens ook de dienstplicht want dat hoorde toen nog zo. Ruim een jaar lang ben ik gaan reizen en kwam onder meer in India, Sri Lanka en Australië. In dat laatste werelddeel ging ik aan de slag bij een uitgeverij annex drukkerij en kreeg daar speciale opdrachten zoals het ontwikkelen van verpakkingsmateriaal. Ik heb daar een prachtige tijd gehad ook door de mentaliteit die daar bestaat, de mensen leven daar heel easy. Het verschil met Nederland is enorm, wij zijn veel individualistischer ingesteld. Het sociale gevoel in Australië is kenmerkend voor die samenleving.
Terug in Nederland ging ik als marktonderzoeker aan de slag bij Volvo in Helmond. In die tijd, ik was intussen dertig, leerde ik mijn echtgenote Gonneke , die uit ‘s-Hertogenbosch komt, kennen en waar ik nog steeds gelukkig mee ben. We zijn gestart in een appartement in Vught maar, met de tweede dochter op komst, werd dat te krap en zijn we naar Rosmalen verhuisd waar we nog steeds met heel veel plezier wonen.”

Beleving
“Ik heb bij verschillende onderzoeks- en adviesbureaus gewerkt maar vond het op een gegeven moment eigenlijk niet meer leuk om voor ‘een baas’ te werken, ik wilde meer mijn eigen koers bepalen en een stempel drukken op de kwaliteit van mijn werk. Op mijn negenenveertigste besloot ik de stap te zetten en een eigen bureau te beginnen. Ik kon een piepklein kantoortje gebruiken in Den Bosch en daar begon het. Min of meer bij toeval kwam ik in contact met de afdeling marktonderzoek van NS in Utrecht. Het lukte mij om van hen een opdracht binnen te slepen, namelijk een onderzoek naar de beleving die reizigers ervaarden op een zestal stations. Kwantitatief onderzoek terwijl ik gespecialiseerd was in kwalitatief onderzoek. Maar ik ging de uitdaging niet uit de weg en gaandeweg specialiseerde ik me verder in dat soort onderzoek. Ik heb daar modellen voor ontwikkeld die ook in het buitenland opgeld zijn gaan doen en in Nederland steeds verder is uitgebreid. Het gaf mij veel voldoening dat ik op een zeker moment als autoriteit op het gebied van belevingsonderzoek gold.
Natuurlijk deed ik dat werk niet alleen maar ik heb nooit mensen voor mijn bureau in dienst genomen. Ik had een groot netwerk van specialisten die ik als een soort ZZP’er kon inschakelen. Het gedachtegoed dat bij belevingsonderzoek onderliggend is, is overigens op tal van gebieden in onze samenleving heel bruikbaar. Dat zou je bijvoorbeeld ook op het centrum van Rosmalen kunnen loslaten. Dat zou heel waardevolle gegevens opleveren.om de beleving verder te optimaliseren.”

Overdracht
“Bij een pitch voor NS die ik een aantal jaren geleden won zat ook het bureau Goudappel uit Deventer aan tafel, een gerenommeerd en groot adviesbureau. Zij benaderden mij op een zeker moment om verschillende modellen van samenwerking te bespreken. Nou moet ik zeggen dat ik als éénpitter nooit zo in samenwerking heb geloofd dus dat zag ik nu ook niet gebeuren. Maar zij wilden ook wel praten over overname en daar ben ik toen over gaan nadenken. Op een zeker moment nam ik het besluit om mijn bureau per 1 januari 2023 over te dragen aan Goudappel. Het besef dat het ophield daalde wel in maar de gedachte aan het eindpunt, de realiteit van een afscheid schoof ik steeds vooruit. Maar ik moet zeggen, de directie van Goudappel heeft mij daar uitstekend en op een heel positieve manier in begeleid en mijn afscheid tot in de puntjes georganiseerd.”
Ik had me voorgenomen dat ik het stoppen met werken gewoon zou ondergaan en ik was er ook van overtuigd dat ik het niet erg zou gaan vinden. En dat klopt ook want er blijken nog andere dingen leuk en belangrijk in het leven. Waar het kantoor jarenlang mijn basis was is de basis nu mijn huis, mijn thuis.



Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.27335