Opgelet voor Cryptojacking
Regio ('s Hertogenbosch): Wat is Bitcoin mining en cryptomining?
Om te snappen wat Bitcoin- en cryptomining inhoudt, moet je eerst een beetje begrijpen hoe de blockchain werkt. De blockchain is eigenlijk het digitale kasboek waar alle transacties van cryptocurrencies worden bijgehouden. Als je een computer of systeem hebt met crypto-software, dan heb je eigenlijk een kopietje van die blockchain op je computer staan. Maar trouwens, niet alle cryptocurrencies werken met een blockchain, maar dat bespreken we verder niet in dit artikel.
Wat is cryptojacking precies?
Cryptominen is meestal een gedoe. Je hebt speciale, super krachtige hardware en een bak met stroom nodig. Veel mensen willen graag Bitcoins minen, maar ze willen niet opdraaien voor de kosten van die dure hardware en energierekening. Dit is precies waarom ze de computers en systemen van anderen overnemen, zodat zij het zware werk kunnen doen. Dat noemen we cryptojacking. Met andere woorden, cryptojacking is wanneer ze iemand anders zijn computer gebruiken om cryptocurrencies te mine en op te delven.
Voor een cryptocurrency-miner is het gewoon niet zo winstgevend om slechts één ander apparaat te infecteren met een cryptojacker. Daarom verspreiden ze deze vaak online om meerdere apparaten te besmetten en zo een botnet op te bouwen. Dit wordt ook wel botnet mining genoemd. De hacker creëert een leger aan bots dat in dienst staat van één doel: het minen van crypto. Tevens crypto veilig en snel handelen doe je op
Immediate Peak
Hoe werkt cryptojacking?
Cryptojackers hebben eigenlijk twee belangrijke manieren om toegang te krijgen tot jouw computer. Ze kunnen directe malware installeren op je pc of telefoon, of ze kunnen gebruik maken van browser-gebaseerde cryptomining. Het is allemaal behoorlijk sneaky en geheim, dus zorg ervoor dat je goed beschermd bent!
Als een hacker het cryptojacking-script op jouw computer installeert, kan dit op verschillende manieren gebeuren. Virussen en andere malware worden vaak verspreid via phishing-links, besmette bestandsdownloads, geïnfecteerde USB-drives of door gebruik te maken van kwetsbaarheden in niet-geüpdatete software.
Bij browser-based cryptomining gebeurt het dat een hacker de mining-software insluit in een populaire website of app. Het meest bekende voorbeeld hiervan is Coinhive, die pas in 2019 definitief is gestopt. Coinhive was eigenlijk een Monero-miner die eruitzag als reclame en werd geïmplementeerd met JavaScript. Er waren dus websites die dit bewust deden, gewoon om de CPU van bezoekers te gebruiken voor cryptomining. In andere gevallen
hebben hackers het script stiekem toegevoegd. Op die manier belandde Coinhive op verschillende streamingsites van Showtime en zelfs op Argentijnse openbare wifi-netwerken van Starbucks. Echt slinkse trucjes, hè?
Wat zijn de gevolgen van cryptojacking?
Die cryptojackende code doet zijn werk stiekem op de achtergrond van je systeem. Het gebruikt de rekenkracht van je CPU en GPU, het werkgeheugen en de bandbreedte van je computer om cryptovaluta te delven. Dit zorgt ervoor dat jouw computer ineens vele malen trager wordt. Door dit intensieve gebruik zal je computer ook sneller kapotgaan.
Ook kan het zorgen voor hogere stroomkosten. Dus uiteindelijk verlies je geld zonder er iets aan over te houden. Daarnaast is het natuurlijk ook geen prettig idee dat jouw systeem wordt gebruikt voor illegale activiteiten. Begrijp me niet verkeerd, er is niets mis met het zelf minen van cryptocurrency, maar iemands computer gebruiken om stiekem crypto te minen is absoluut verboden.
Cryptojacking heeft niet meteen negatieve gevolgen voor jou - er worden tenslotte geen persoonlijke (inlog)gegevens of geld gestolen - maar het kan wel leiden tot snellere slijtage van je hardware en hogere stroomkosten. Dus dat is ook niet echt chill, toch? Het is dus erg fijn als je weet waarop je kunt letten om cryptojacking te herkennen.
Cryptojacking herkennen
Het kan best moeilijk zijn om te merken of je computer is geïnfecteerd door een cryptojacking-script. Deze scripts worden vaak niet gedetecteerd als schadelijke software door je
virusscanner of firewall. Gelukkig zijn er wel manieren om te checken of je misschien slachtoffer bent geworden van cryptojacking. Hieronder vind je enkele aanwijzingen die erop kunnen duiden dat jouw pc is overgenomen door een cryptojacker.