Datum plaatsing: 21 jan 2017

Tarte tatin van rode biet met geitenkaas



Door: Mart van Bakel: Ingrediënten:
* 500 gram rode biet
* 4 sjalot
* 125 gram tarwebloem
* 1 eieren
* 200 gram verse geitenkaas
* 50 gram sla rucola
* 75 gram roomboter
* 1 el balsamicoazijn
* 0.5 el gedroogde tijm
* 0.5 el suiker
* zout en peper
* 2 el olijfolie om in te bakken

Een tarte tatin ken je misschien uit Frankrijk met appel: het is een taart die je ‘op de kop’ bakt. Wij maken een hartige variant met bietjes.

Voorbereiding (10 minuten)
Breng een ruime pan met water en een snuf zout aan de kook.
Boen de bieten schoon onder stromend water en snijd de uiteinden ervan af.
Schil de bieten en snijd in dunne plakken van 0.5 cm.
Leg de plakken biet in de pan en laat 15 minuten koken.
Steek met de punt van een mes licht in de biet om te controleren of ze gaar zijn.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Pel en snipper de sjalotjes.

Bereiding (45 min)
1. Fruit de sjalotjes op laagvuur in wat olie. Voeg de balsamicoazijn, tijm, suiker, peper en zout toe en laat het geheel pruttelen tot de uien bruin zijn en je een karamel achtige saus hebt.
2. Maak ondertussen het deeg. Meng met je handen de tarwebloem en wat zout samen met de (koude) roomboter tot het gaat kruimelen (dit kan evt met de keukenmachine).
3. Voeg de ei(eren) en wat water toe zodat je er een grote bal van kan maken.
4. Bestrooi je werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een lap die over de quiche/taart vorm past.
5. Giet een beetje olijfolie in de quiche/ taartvorm en smeer uit over de bodem en zijkanten van de vorm. Bedek de bodem met de sjalotjes.
6. Giet de bieten goed af en bestrooi met wat peper en zout. Leg de plakken rode biet dakpansgewijs op de sjalotjes. Zorg ervoor dat alles goed strak tegen elkaar aan ligt.
7. Pak de lap deeg en leg dit bovenop het mengsel, druk goed aan in de randen. Maak een klein gaatje in het midden van de taart zodat de hete lucht eruit kan.
8. Bak de taart in 30-40 minuten bruin en gaar.
9. Haal de vorm uit de oven en keer de vorm op een bord voorzichtig om. Verdeel de geitenkaas en rucola over de tarte tatin. Eet smakelijk.

Chefkok Mart van Bakel is eigenaar van restaurant Zin in Geffen

© 2017 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.01226