Datum plaatsing: 25 feb 2017

Mannenhand soms nodigDoor: Johannes B.: Regelmatig vraagt mijn vrouw: ‘Wil jij de dynamo van mijn fiets aanzetten? Ik krijg dat dopje niet ingedrukt.’ Uiteraard sjok ik dan met krant, boek of tijdschrift in de hand gewillig en liefdevol naar de garage. Druk met uiterst gemak het dopje naar beneden en floep de dynamo schiet tegen de band. Soms denk ik wel eens: ‘Is het luiheid, een vrouwelijke vorm van aandacht vragen, een verkeerde manier van drukken of is het verschil in spierkracht werkelijk zo groot dat de mannenhand hierbij echt nodig is?’ Mogelijk zal dit voorbeeld veel mannelijke lezers van deze ‘rimpel’ bekend in de oren klinken. Een oplossing zou kunnen zijn dat de fietsfabrikanten een vrouwvriendelijke ‘dynamo-indruk-knop’ ontwikkelen om dat probleem uit de wereld te helpen. Dat moet voor een hoog opgeleide ingenieur uit Delft toch niet zo moeilijk zijn. Bij de meeste elektrische fietsen is het euvel al verholpen. Een licht drukje op het display aan het stuur en voor- en achterlicht schieten aan.

In het domein van de keuken is het probleem nog vele malen groter. Hoe vaak ik daar niet te hulp moet schieten. Je zult er als vrouw maar alleen voor staan denk ik vaak als ik weer eens opgetrommeld word om een dop, deksel of een andersoortige verpakking los te wurmen. Een fors deel van het verpakkingsmateriaal is zodanig van constructie dat je ook als man al de voorhanden zijnde spierkracht moet inzetten. Om eerlijk te zijn gebeurt het mij ook wel eens dat ik een hamer of schroevendraaier nodig heb om de klus te klaren. Het verbaast me in hoge mate hoe vaak het voorkomt dat blikken, glazen potten, flessen of tubes moeilijk van deksel of dop zijn te ontdoen. Zelfs bij melkpakken komt het tegenwoordig voor dat het plastic dopje zo vast zit dat een tang uitkomst moet bieden.

Je moet er toch van kunnen uitgaan dat in de bedrijven verstandige mensen rond lopen die nadenken over de soort verpakking van de producten die aan de consument geleverd wordt. Die moet uiteraard veilig zijn vooral voor kinderen, niet lekken of gemakkelijk scheuren, een poosje meekunnen, maar op de eerste plaats door zowel man als vrouw geopend kunnen worden. Juist ook voor de ouderen onder ons, die door de overheid en door gezondheidsorganisaties al maar gestimuleerd worden zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Ook een 87 of 92 jarige moet haar of zijn potje appelmoes open kunnen schroeven of het dopje van de tube tandpasta af kunnen draaien.

Ik heb begrepen dat de consumentenbond en de bonden voor ouderen druk in de weer zijn de bedrijven aan te sporen op korte termijn hier werk van te maken. De ‘hulp van een mannenhand’ is prachtig en met liefde gegeven maar die is helaas in veel gevallen niet altijd aanwezig.


© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.01078