Datum plaatsing: 17 apr 2017

Waarom zou je toch?Door: Johannes B.: Eén van de schoonheidsidealen van veel vrouwen is om zo lang mogelijk zonder rimpels door het leven te gaan. Ik word onmiddellijk door de opgroeiende kleindochters gecorrigeerd…ook mannen schijnen meer en meer alles in het werk te stellen het lijf zo lang mogelijk strak en rimpelloos te houden. Karrenvrachten aan geld worden blijkbaar uitgegeven om dat voor elkaar te krijgen. Als ik rondneus in de Kruidvat-winkel op zoek naar scheerschuim en aftershave ontdek ik schappen vol met antirimpelcrèmes die blijkbaar garanderen dat rimpels als sneeuw voor de zon verdwijnen. Ook in gespecialiseerde ‘beauty – winkels’ wordt de clientèle bestookt met door smeerseltjes geboden schoonheids- verwachtingen waarvan we eigenlijk wel weten dat die slechts kortstondig werken.
Het verouderingsproces schrijdt onherroepelijk voort. Als de rimpelige huid echt niet meer te verdoezelen valt wordt overgeschakeld op ‘groot geschut’: meerdaagse verblijven op een ‘beauty – farm’, botox- en laserbehandelingen, plastische chirurgische ingrepen. Je komt ze regelmatig tegen, vrouwen (o ja, ook mannen) met stijve bekkies en rimpelloze oogkassen die je aanstaren als twee strakke koplampen. Bovendien hoor je dan regelmatig opmerkingen als: ‘Goh, wat zie je er weer jong uit!’ Dan moet ik de kaken stijf op elkaar houden om de sfeer op het feest niet te verstoren. Vaak denk ik dan: ‘Geef mij maar een rimpelige kop, dat is puur natuur.’
Maar beste ouderen onder ons, die het cosmetisch plamuren niet kunnen laten, een nieuwe oplossing dient zich aan. Amerikaanse wetenschappers en in hun kielzog op geld beluste cosmetische firma’s hebben een goedje ontwikkeld, dat de huid perfect strak trekt.
Hanneke van Houwelingen schrijft hierover in het Brabants Dagblad het volgende: ‘De onderzoekers ontwikkelden een siliconen vel dat zo elastisch is dat het met de eigen huid meebeweegt. Flinterdun en niet van echt te onderscheiden. Het blijft 24 uur zitten. Wallen en kraaienpootjes behoren – tenminste voor één dag – tot het verleden. Vrouwen met dikke wallen onder de ogen zien er plots jaren jonger uit, zonder dat daar een operatie of een botoxspuitje aan te pas komt.’
Het nephuidje ligt nog niet in de winkel. Een enthousiaste Nederlandse hoogleraar dermatologie verwacht echter dat het niet zo lang zal duren voor je, als je er een avondje ‘top’ uit wilt zien, een nieuw huidje uit een tube kunt halen. Het spul zal niet goedkoop zijn dat kan ik u verzekeren.
Tot slot slaak ik de verzuchting: ‘Waarom zou je toch?’ Het is niet anders. Hoe ouder we worden des te meer rimpels we krijgen. Hoe fraai kan ‘een ouwe kop’ niet zijn? Dat proces kunnen we niet stoppen. Jammer dan.

© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.01931