Datum plaatsing: 26 mei 2017

Meimaand MariamaandDoor: Diaken Jan Renders: Vanouds wordt in de Meimaand in de katholieke kerk Maria bijzonder gevierd. Maria, de moeder van Jezus, die geleefd heeft in dienstbaarheid, intens geloofsvertrouwen en grote beschikbaarheid. Altijd en in alles verwijst zij ons naar haar zoon Jezus Christus.

In deze Meimaand is het vanouds ieder weekend bijzonder druk in de Sint Jan, waar wij onze moeder Maria vereren als de Zoete Moeder, de moeder die liefde uitstraalt. Vele mensen, jong en oud, komen bij de Zoete Moeder een kaarsje opsteken, troost zoeken en haar bijstand inroepen. Door Maria komt God dichterbij en is Hij beter te begrijpen.

In dit jaar 2017 vinden in verband met de moeder Gods Maria bijzondere gebeurtenissen plaats. Op de eerste plaats is het dit jaar 100 jaar geleden dat Maria zes keer verscheen ( tussen 13 mei en 13 oktober 1917) aan 3 arme herderskinderen, te weten Francisco en Jacinta Marto en Lucia dos Santos. Op de 100e verjaardag van de eerste verschijning zal onze paus Franciscus in Fatima Francisco en Jacinta Marto heilig verklaren. De 3 herderskinderen van Fatima hebben de boodschap, die Maria hen tijdens de eerste werelddoorlog in 1917 gaf, doorgegeven: namelijk te bidden om vrede en mensen aan te sporen tot vrede en er dagelijks aan te werken. Een boodschap die nog altijd uiterst actueel is. Het zal ongetwijfeld zeer druk worden in dit jubeljaar van Fatima. Er worden zeer veel pelgrims verwacht in het voetspoor van onze paus k vanuit Nederland.

Dan is verder belangrijk dit jaar de bedevaart naar Lourdes, georganiseerd door ons bisdom s Hertogenbosch. Als eerste pelgrim zal onze bisschop monseigneur Gerard de Korte meegaan en hij hoopt dat velen in zijn voetspoor zullen volgen. Onze bisschop hoopt dat ongeveer 1000 pelgrims uit ons bisdom zullen meegaan. De bedevaart wordt gehouden in de herfstvakantie, te weten van 13 tot en met 20 oktober. Het is uniek dat we op bedevaart gaan naar Lourdes met onze eigen bisschop, met ons eigen bisdom Den Bosch en met vele bekenden uit de omgeving, met name ook uit onze parochie. Monseigneur de Korte ziet uit naar deze unieke bedevaart: Het belooft een week te worden van ontmoeting en bezinning. Op onze pelgrimage kunnen wij onze onderlinge band versterken en ons geloof verdiepen. En we mogen inspiratie opdoen voor onze inzet in onze eigen geloofsgemeenschappen. Mag ik u van harte uitnodigen met mij mee naar Lourdes te gaan. Aldus onze bisschop.
Laten we aan zijn oproep gehoor geven. Van veel parochianen hoorde ik al dat zij graag mee willen. Ook hoopt onze bisschop dat jongeren en kinderen deelnemen. Voor hen is er een extra prijsverlaging; bovendien gaan wij voor hen proberen te sponsoren. De ontmoeting met Maria en via haar met Jezus staan centraal in Lourdes. Daarnaast is er volop gelegenheid elkaar te ontmoeten. Monseigneur de Korte: Met honderden pelgrims mogen we ervaren en vieren dat we gezamenlijk de Kerk van het bisdom van s Hertogenbosch zijn. Een prachtig affiche! Meer informatie bij diaken Jan Renders.


© 2018 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.01516