Datum plaatsing: 26 mei 2017

TegeltjeswijsheidDoor: Johannes B.: Bij het klimmen der jaren bemerken we allengs dat het lijf meer en meer gaat tegenstribbelen. Als je ’s morgens het bed uit stapt kraken de botten, voel je pijntjes hier en daar en de spieren moeten eventjes in hun ‘vooruit’ worden gezet.

Ook ik bereikte vaak enigszins strompelend het toilet op de badkamer. ‘Het zal er wel bijhoren’, dacht ik dan maar. Soms stemde het me lichtelijk mistroostig.
Dat bedrukte gevoel is sinds kort echter als sneeuw voor de zon verdwenen na het lezen van een tegeltjeswijsheid. U zou eens moeten zien hoe ferm en fier ik tegenwoordig de eerste stappen op de koude slaapkamervloer zet.

U weet natuurlijk wel wat er bedoeld wordt met ‘tegeltjeswijsheid’. Als u oplettend rondom u heen kijkt dan kom je ze overal tegen, In winkels, openbare gebouwen, ziekenhuizen, wachtkamers, hotels en restaurants. Maar even voor de duidelijkheid… een tegeltjeswijsheid is een clichématige levenswijsheid zoals die op wandtegels wordt aangetroffen ter ‘leering ende vermaeck’. Vaak tot vervelens toe gebruikt en daardoor overbekend en enigszins afgezaagd. Je ziet ze meestal op Delfts blauwe tegeltjes geschilderd met een afbeelding erbij. Ik betrap me er dikwijls op dat de tekst me aanzet tot nadenken. Mogelijk is dat bij u ook het geval.
Ik zal u enkele voorbeelden geven:
- ‘Beter 15 dagen schamen op het strand dan 365 dagen beulen in de sportschool’;
- ‘Als je veel dwars ligt in het leven ben je moeilijk te begraven’;
- ‘Het laatste vest heeft geen zakken’;
- ‘Verwondering is het begin van inzicht’;
- ‘Neem het leven niet te serieus, je overleeft het toch niet’;
- ‘Wees je zelf, er zijn al genoeg anderen’;
- ‘Ook deze tijd zal eenmaal de goede oude tijd worden’
- Speciaal voor de dames: ‘Mannen moeten zijn als koffie, goed, sterk en warm’.

Nu wilt u natuurlijk graag horen welke ‘levenswijsheid’ mij geholpen heeft het krakende lijf ’s morgens goed op gang te helpen. Ik zal u niet langer laten wachten. Tevens hoop ik van harte dat het ook u mag helpen het stramme lijf bij het opstaan wat gemakkelijker te accepteren.
Het luidt als volgt: ‘Als je bij het opstaan geen pijntjes voelt van spieren of botten dan is er iets niet goed, mogelijk ben je dan al dood’.


© 2019 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.01716