Datum plaatsing: 24 jul 2017

Schoon BerghemDoor: Hans Raadgever: Het was even schrikken een colonne opzichtig geel gekleurd materieel, omgeven door een schare onherkenbare maanmannetjes de straat te zien binnen trekken. Maar we waren gewaarschuwd. De gemeente heeft hun komst aangekondigd. Niet precies op dag en tijd, zoals gebruikelijk bij bezoek van onderhoud medewerkers van commerciële bedrijven, maar in algemene zin “de komende 2 tot 3 dagen”. Vooral ook om te verzoeken auto’s zoveel mogelijk op eigen terrein of asfaltverharding te plaatsen. Dus kennelijk ook 2 of 3 dagen. “Zo kunnen de werkzaamheden zorgvuldig uitgevoerd worden”, aldus de zeer slordige aankondiging van gemeente en infrabeheerder. Dat heb ik gezien. Op de trottoirs verschijnen grote machines die met veel lawaai en grof geweld het vuil en onkruid van de stoeptegels los maken. De maanmannetjes er omheen proberen met grote blaasinstrumenten het los geschuurde vuil van de stoep naar de rijweg te blazen. Deels lukt dat. En op de rijweg rijdt weer een andere grote machine die het meeste vuil, al blazend en zuigend, probeert op te slurpen. En ook dat lukt deels. En dan is het weer stil in de straat. Zo plots als de colonne er was is ie weer vertrokken. Een schone stoep, maar vuile, stoffige huizen en auto’s achterlatend. Waar is de straatveger gebleven met zijn kar, veger en schep die als taak had de wijk van vuil en paardenpoep te ontdoen. Maar ja de nieuwe tijd, het dorp is gemoderniseerd! De auto heeft het paard vervangen. En wat waren ze blij in Parijs dat het zo milieu vervuilende paard door de schone auto werd vervangen! Daar zullen ze inmiddels wel wat anders over denken, denk ik.
Dan basisschool de Fonkeling. Die organiseerden in juni maar liefst één autoloze schooldag. Dat is nog eens milieu vriendelijk. Alsof het een wereldwonder is wordt vermeld dat zowel ouders als kinderen met de fiets of, helemaal te gek, te voet naar school komen. Voor deze bijzondere belevenis komen zelfs twee wethouders naar Berghem! Maar helaas. De dag lijkt alleen bedoeld om te kijken of de verkeerssituatie bij de school wel veilig genoeg is om de kinderen blijvend met de auto op de zoen en zoef plaats af te zetten. Een gemiste kans, lijkt mij. Wat zou het mooi zijn als we eens de discussie aangaan in hoeverre het mogelijk, gezond en meer veilig is als kinderen de kans krijgen zelfstandig met fiets of te voet de school te bezoeken. Of is dat ouderwets?

Mooi Berghem
Met genoegen stel ik vast dat de milieu vriendelijk schoonmaakbeurt van de Bergse stoepen slechts een kortstondig resultaat oplevert. Het nieuwe verse gras laat zich alweer zien. Niet gehinderd, noch verslagen door het schoonmaak geweld kruipt het vrolijk weer tussen de straattegels omhoog. Zo blijft Berghem een mooi groen dorp.

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.01625