Datum plaatsing: 23 okt 2017

Slagers en SlachtersDoor: Hans Raadgever: De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit maakt ‘gehakt’ van de vegetarische slager, zo lees ik in de pers. Namaak vleesproducten mogen niet meer vegetarische gehaktbal, kipstukjes of spekjes genoemd worden. Dat is misleidend, vindt de NVWA, u weet wel onze voedselwaakhond van de eiercrisis. Kennelijk mogen zij zelf wel gehakt maken, maar dit terzijde. Maar hoe zit het dan met blinde slavinken en waar komt biefstuk van de haas vandaan, om maar een paar ‘echte’ vleesproducten te noemen. Waar slaat de naam slager eigenlijk op, niet op slachter, lijkt mij. Een slager is iemand die slaagt. Zoals bijvoorbeeld degene die vegetarische producten ontwikkelt en een wereld zonder dierlijke vlees weet te creëren. En hoe je dat noemt zal me een worst wezen. Want zo lust ik er nog wel een paar zoals de gestampte pot, gestampte muisjes, kattendrop, vleestomaten, koetjesreep en babymelk. Waar hebben we het over. Wat mij betreft schieten we er een kogelbiefstuk op af.
Het lijkt er op dat er zowaar een nieuwe regering komt met als motto: ‘Vertrouwen in de toekomst’. Mogelijk heeft de lachende Zalm dit motto geanimeerd door iedere onderhandelingsdag te openen met de keurige gender-neutrale begroeting: ‘goede morgen toekomstvoorspellers heb vertrouwen!’ Ik weet het natuurlijk niet zeker, maar het zou kunnen. Na zeven maanden onderhandelen is dit zevenmaandertje dus geboren. Eindelijk zijn de knopen doorgehakt en de spaarvarkens stukgeslagen. Want sparen voor de toekomst lijkt dom en ouderwets. Of het nu om aflossen of banksparen gaat, de belasting kan het niet mooier maken. En de vertegenwoordigers van de oppositie partijen lijken niets anders te kunnen dan alle toekomstplannen af te slachten. Zij kunnen er geen bal gehakt, noch vleestomaat van maken. Maar dat zijn dan ook de slachters, niet de de slagers, dat is duidelijk. Hoewel mooie koopkrachtplaatjes en macro-cijfers weinig zeggen over de micro-beleving van onze eigen portemonnee. En de onbevattelijke hoeveelheid cijfers van de CBS en het CPB, de basis van het landelijk beleid, boezemen ook weinig vertrouwen in.

Haagse tante
Onze regering vraagt ‘Vertrouwen in de Toekomst’ maar wat bedoelen ze daar eigenlijk mee. Ik had een Haagse tante die ons als kinderen dagelijks beloofde: ‘morge krijg je een reep chocola’. Maar tot onze grote teleurstelling kwam morgen nooit. Want toekomst ligt op het snijpunt van verleden en heden. Dan dus maar blind vertrouwen wat de toekomst brengen zal. Geloven dat deze regering eerlijk is en zo zal handelen dat het ons niet zal benadelen. Laten we daarom, in de wetenschap dat dat vertrouwen te voet komt en te paard gaat, de toekomst met het nodige optimisme tegemoet treden en hopen dat dit zevenmaandertje zal uitgroeien tot een gewone Nederlander.

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.01641