Datum plaatsing: 25 dec 2017

19.192.162.337.818 preciesDoor: Hans Raadgever: Volgens weerman Peter Kuipers Munneke van de NOS daalden er zondag 10 december 70.000.000.000.000.000 sneeuwvlokken op Nederland neer. Zo’n mooi rond getal lijkt me te mooi om waar te zijn, maar toch. Zelf heb ik voor Berghem ook een berekening gemaakt, maar dan meer precies. Nieuws moet kloppen, vind ik, anders is het nepnieuws en daar hebben we meer dan genoeg van. Neem dat hele Sint Nicolaas verhaal. Komt ie met veel poeha per boot aan land en waar is ie nu? Waarschijnlijk met zijn paard tussen de benen, samen met zijn omstreden knechten, muisstil in het niets opgegaan. Maar geen nood de kerstman, met zijn, in alle talen, verstaanbare kreet ‘ho, ho, ho’, volgt hem direct op. Wat hij er overigens precies mee bedoeld lijkt nog steeds niet helemaal duidelijk, maar dit terzijde. Heel modern komt hij, in zijn door snelle rendieren getrokken arrenslee, via de cloud binnenvliegen. Dit moet voor ons, die inmiddels ook al onze geheimen in de cloud bewaren, toch meer realistisch zijn dan het softe verhaal rond een schijnheilige paardrijder.
Was het ooit nodig de straatversiering aan te passen door de kerkelijke mijter te vervangen door een profane warme puntmuts, tegenwoordig is dat niet meer nodig. De gebruikelijke dorpsverlichting in de donkere decembermaand is al enige jaren gender neutraal gemaakt. Want we leven in een land waar het moeilijk lijkt een ander te gunnen dat hij anders is of denkt. Alleen het doel van al deze feestelijkheden is hetzelfde gebleven. Namelijk, de inwoners te verleiden allerlei overbodige zaken te kopen en veel, heel veel ongezonde voeding in te slaan.
En vuurwerk natuurlijk. Want velen kunnen niet wachten en knallen er vroegtijdig op los tot ergernis van weer vele anderen. Knallen hoort, wat mij betreft, te wachten tot het ultieme moment. Het afscheid van een voldragen jaar, 2017 in dit geval. Hoewel we, met de kennis van nu, ons zo langzamerhand moeten afvragen of het oorverdovend en milieu vervuilend geknal nog wel past bij de wens van een gelukkig nieuwjaar.
En bij al dit aards vertier zijn we bijna vergeten dat december de geboortemaand is van Jezus. Een man die opkwam voor zwakken, zieken en armen. Die zich durfde te verzetten tegen de heersende politiek, tegen vastgeroeste gewoonten en visies. Een man die, tot op de dag van vandaag, de wereldbevolking begeestert en beïnvloed. Een man die de liefde voor elkaar aanmoedigt.

Albert Einstein
Zo ook een groot man als Albert Einstein die in één van zijn 1400 brieven aan zijn dochter Lieserl het volgende schreef: „Als we willen dat onze soort zal overleven, als we de betekenis van het leven willen vinden, als we de wereld willen redden en daarmee elk levend wezen dat deze wereld bewoont, is liefde is het enige antwoord.” Zo hoort u het ook eens van een ander.

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.01034