Datum plaatsing: 24 sep 2019

Dit is een groteDoor: Jacoline Goossen:
Druk doende is zij met haar grijze dunne haar. Eén voor één zoekt zij haar speldjes op. Haar ogen zijn dicht geknepen en haar adem is ingehouden als ze het schuifje met haar en al eruit trekt. Onrustig zegt zij: “Ik wil niet meer” en weer grijpt haar hand naar haar nek.
Respectvol en verwonderd kijkt Laloo naar mevrouw Appel en haar herhalingen van handelen. Wat de verzorging ook probeert, haar haren blijven niet netjes opgestoken zoals de familie dat graag ziet en waar zij voorheen haar best voor zou doen.
Het fotoboek van haar 90ste verjaardag ligt er maar stilletjes bij. Ik zie hoe netjes gekleed zij was, hoe vrolijk en blij zij keek. Welk enthousiasme er vanaf straalt op de foto met haar kleinkinderen.
En dan zie ik ook wat anders liggen. Een bruin rechthoekig ding met bruine spijltjes eraan. Ik speel ermee, ik prik me, rij ermee als een autobus en laat mijn vingers trillen als ik erover heen ga. Dan richt ik mijn aandacht op haar. Als een penseel op een blanco doek, streel ik ermee over haar huid. Even staan alle bewegingen stil. Dan laat zij haar arm zakken en gaat voelen wat er te voelen is.
Haar gezicht verandert langzaam. Ze heeft kennelijk iets herkend en zegt zacht: “Dit is een grote.” Haar eigen vermoeden bevestigt zij zelf door haar ogen iets te openen. Laloo brengt het spijlending met een kleine beweging, rustig in haar knuist. Zij kan het gaan gebruiken als zij dat wil.
Ik neurie mee op de bewegingen van boven naar beneden en zie hoe zij zelf haar haren verandert van plukken en klitten naar glad, lang haar.

Zo deed je dit zeker al talloze jaren,
Eerst kammen, dan speldjes in jouw mooie haren.
In nette kleding op de fiets naar de klas,
Toen wist je nog wie en wat je was.
En nu zijn je eigen streken in je wilde haren,
Een manier om veiligheid en rust te ervaren.

Jacoline Goossen is miMakker, gespecialiseerd in contact maken met mensen in zorgsituaties. In haar blog vertelt zij over haar ervaringen als clown Laloo. Laloo weet met haar onbevangenheid en een neus voor mogelijkheden en humor, een weg te vinden naar het hart van iemand die ook zomaar een bekende van je zou kunnen zijn. www.beleefidee.nl

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.01161