Datum plaatsing: 30 sep 2019

Grenzeloos?Door: Hans Raadgever: Miljoenennota vol optimisme, alweer dacht ik pessimistisch. Vanuit het kabinet gezien misschien wel. Daar zien we de staatsinkomsten ‘tegen de plinten klotsen’. Maar wat merkt de gemiddelde Nederlander ervan. De dikste plus is voor werkenden, die gelijktijdig worden gepusht de verdiensten zo snel mogelijk uit te geven om zo de staatskas weer te spekken. Overigens moeten ze wel. Immers sparen heeft geen zin. De slogan: ‘geld lenen kost geld’ is veranderd. Dezelfde slogan geldt nu voor sparen. Dit ten koste van de naoorlogse generatie die daardoor zijn pensioen ziet dalen en zijn met zorg gespaarde kapitaaltje voor later zienderogen ziet slinken. Waar is de grens.
En intussen verzinnen politici allerlei ‘leuke dingen voor de mensen’ om het te veel bijeen gegaarde geld weer uit te geven. Anders dan burgers hoeven politici namelijk niet te werken voor geld. Zij hebben geld, namelijk de staatskas en hun taak is deze leeg te maken. Dat valt in hun ogen onder zwaar werk en daarom pleiten zij om, op kosten van de staatskas, zelfstandig eigen politieke hulpjes in te mogen huren. Waar is de grens.
Terwijl gemeenten er op aandringen niet van alle tuinen een betegelde parkeerplaats te maken komt een zich groen voordoende partij met een plan om de helft van boeren naar een appartement ergens 10 hoog te sturen. Op eigen grond, dat wel. Want de groene weiden van hun levende vee dient plaats te maken voor harde steen in de geest van de huidige steden in het westen. Beste bewoners, klaag niet over de hoge maisvelden die tijdelijk het uitzicht belemmeren want in de toekomst staan daar definitief hoge woontorens met hier en daar een tanend boompje om te voorkomen dat stikstof het wonen helemaal onbewoonbaar maakt. Waar is de grens.
In de jaren 50 woonden in ons land tien miljoen mensen. Veel, te veel vond ook onze toenmalige vorstin en met haar vele bestuurders en grappenmakers. Thans zijn we de 17 miljoen ruim gepasseerd en worden een kleine duizend asielzoekers gehuisvest in de Duingalows van het leukste vakantiepark voor het hele gezin, te weten landgoed Duinrell in Wassenaar. Altijd vakantie, wie wil dat niet. Als je daar eenmaal woont wil je nooit meer anders. Waar is de grens.
Vraag me wel eens af hoe onze eeuw door onze nazaten in de volgende eeuw zal worden gekarakteriseerd. De gouden eeuw is inmiddels achterhaald omdat kennelijk niemand meer weet dat niet alles goud is wat blinkt. De milieu eeuw lijkt me onwaarschijnlijk met zoveel steen op een kleine oppervlakte. Narco eeuw misschien vanwege de gedoogcultuur of grauwe eeuw omdat vele voedselbanken nodig waren om een groot deel van de inwoners van het rijke Nederland te kunnen laten overleven. Dit mede omdat Nederland zo nodig het braafste jongetje van de klas wilde zijn en vol werd gebouwd om met Shanghai te ijveren om met net iets meer dan 23 miljoen inwoners de grootste stad van de wereld te worden.

Mooi Berghem.
Moet er niet aan denken dat Berghem straks geheel omringd is door meerdere woonwijken met woontorens om mensen boven en onder elkaar op te bergen. Dan zal er geen enkele mogelijkheid meer zijn om op loopafstand, genietend van rust en uitzicht, de hond uit te laten. De vraag voor de komende tijd zal dan ook moeten zijn: waar is de grens?
Colums
08 jul
08 jul
05 jun


Meer columns

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.01400