Datum plaatsing: 04 nov 2019

Laat misdaad niet lonen!Door: José Vos: Laatst was ik uitgenodigd voor een uitvoering van het Zuidelijk Toneel over ‘De achterkant van Den Bosch’. Het stuk laat zien hoe criminaliteit een web weeft in de samenleving. Jongeren, vooral die weinig perspectief hebben, geleidelijk aan ertoe brengt dingen te doen, die van kwaad tot erger leiden. Vooral met drugs. Van zelf gebruiken naar dealen en verder naar het snelle geld. Maar ook hoe anderen daar weerstand aan weten te bieden.
Intussen staat Brabant bekend als de ‘drugsschuur’ van Europa. Er zijn in 2015 maar liefst 1100 hennepplantages opgerold. Zelfs een bij mij in de straat! En dan zijn er nog de pillenlaboratoria en het daarbij horend chemisch afval. Dat moeten we toch niet willen? Als alle slikkers, blowers en snuivers daar nu eens mee ophielden, dan zou dat in ieder geval de markt verkleinen. Of is dat een vrome wens?
Vooraf aan de voorstelling hield een vrijwilligster van Exodos een inleiding. Exodos vrijwilligers begeleiden mensen, die uit detentie komen. Zij vertelde hoe moeilijk het dan is je leven weer op de rails te krijgen. Vaak heb je geen baan , woning of inkomen meer. En het ergste is, dat een gevangenisverblijf geen beter mens van de meesten maakt. Je blijft dus gevangen in de wereld, waarin je terecht bent gekomen. De straf erger dan de kwaal? Kunnen we daar als samenleving ook iets aan doen, zodat deze mensen niet terugvallen, nadat zij hun straf hebben uitgezeten?
Al met al opende die avond het zicht op een ingewikkelde problematiek waar je als gewone burger niet direct mee te maken krijgt. Het gaf wel stof tot nadenken, want het gebeurt in een wereld, waar we allemaal deel van uitmaken en doet ook een beroep op mij.
© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.01705