Datum plaatsing: 08 nov 2019

PremièreDoor: Jacoline Goossen: Gelukkig is de clownstaal universeel en mijn muziekdoosje ook. Ik ben in een woon/zorghuis voor 130 verstandelijk beperkte mannen in Hongarije. Samen met 4 andere miMakkerclowns bezoeken we 5 dagen per jaar deze mannen, voor contact van hart tot hart.

Aan de overkant in het andere bed, zit hij kennelijk al die tijd al te luisteren en te kijken. Want bij de laatste klanken van mijn muziekdoosje, voelt hij dat er ruimte komt voor hem en zingt er een langzame en blije stem mee door de slaapkamer; “Maai Wee”. Ik maak een bruggetje van de een naar de ander, langzaam en onderzoekend. Een muzikale reis begint.

Op zijn tafeltje, wat boven zijn benen hangt, zet ik het doosje neer en zorg dat het niet verschuift. Hij krijgt het met zijn spastische handen voor elkaar om te draaien aan het gouden ‘orkest’. Momenten later heeft hij zijn draai gevonden en kunnen wij ook nog ’lalalala’ op de melodie zingen. Het refrein is magisch. Als volleerde tenoren komt het “Maai Wee” uit onze kelen. Hij heeft de grootste mond en alle registers gaan open tot wij alle volumes en snelheden hebben gehad.

"Tasku?", vraagt hij in de pauze. Door zijn nieuwsgierigheid komt er na wat andere voorwerpen uit mijn pukkel, het rubberen knijpvarken ten tonele. Ze besnuffelen elkaar en hij brengt haar met zijn lach tot leven. Hij heeft het kneepje in het roze vlak namelijk snel door. En zo krijgt ook zij, door zijn enthousiasme, haar persoonlijke ‘Maai Wee’.

Voor het hoogtepunt als trio kijk ik om me heen en strik ik met mijn clownscharmes de verzorgende die in de deuropening verliefd staat te kijken naar ons samen zijn. De première kan beginnen.

Samen met zijn roze sopraan, zingt hij uit volle borst zijn eigen weg. Het orkest draait geduldig door, net zo lang tot hij zijn laatste woorden heeft gezongen en hij in plaats van een buiging zijn armen bevrijdend en juichend in de lucht beweegt.
De waardering in applaus en glimlach zijn groots voor hem. Dit is zijn weg en wat mij betreft toch echt de hele goeie.

Jacoline Goossen is miMakker, gespecialiseerd in contact maken met mensen in zorgsituaties. In haar blog vertelt zij over haar ervaringen als clown Laloo. Laloo weet met haar onbevangenheid en een neus voor mogelijkheden en humor, een weg te vinden naar het hart van iemand die ook zomaar een bekende van je zou kunnen zijn.l[www.beleefidee.n


© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.01462