Datum plaatsing: 09 maa 2020

ZorgDoor: Jan van Ravenstein: “Bijzondere dagen in Nederland”. Ik tikte het zomaar, beetje uit verveling, in bij Google.
Wat voorbeelden: “Een Knuffel je Kat Dag, een Kraanwaterdag, een Niet Winkeldag of misschien een Sint Juttemisdag… Hoe bedenk je het ins Hemelsnaam
Eentje viel me sowieso in het bijzonder op: “Week van Zorg en Welzijn” (van 16 t/m 21 maart)

Niet een dag, maar een hele week ‘Zorg en Welzijn’. Naar mijn bescheiden idee is dat nog veel te weinig. De week van de zorg zouden ze voor wat mij betreft mogen verheffen tot een Nationale Feestweek- of Maand. Naar aanleiding van deze bijzondere week kwam ik een berichtje van vorig jaar tegen over een dagje thuiszorg. Renate van de Coevering: “Soms draai ik wel eens krulspelden in”, het was een citaat van haar. Renate deed in de krant haar verhaal over haar dagelijks.

Ja, natuurlijk kent Renate ook de negatieve verhalen over de sector. De hoge werkdruk, het slechte salaris. De liefde straalde er vanaf bij deze zorgverleenster. Ze werkt in een volkswijk en het credo ‘anderen helpen’ is haar op het lijf geschreven. Allemaal hebben we wel zo’n ‘Zuster Renate’ in onze omgeving rondlopen. Zo maar, bij familie, buren, een oma of een opa… We vinden het vaak een soort van vanzelfsprekendheid dat ze er zijn. Ietwat oneerlijk, niet dan?

“Geld en tijd”, het zijn de grote zorgelijke factoren van het zorgverhaal. Tijd. Een minuutje hier en een minuutje daar. En dan maar hopen dat er niks tegenzit. Tijd voor een praatje, wat zo belangrijk is, zit helaas niet in het concept opgesloten.
Renate doet haar praatje tussendoor lees ik. Wanneer ze bijvoorbeeld iemand katheteriseert of als ze de rug in moet smeren van een cliënt met enorme jeuk.

Geld… Euro’s… Zouden ze dat weten in Den Haag, dat het in feite een kwestie is van geld. Zouden ze er aan denken wanneer ze weer zo druk zijn met het verdelen en toeschuiven van al die mooie dikbetaalde baantjes aan elkaar. Zouden ze dan aan ‘zorg’ denken. Schaamteloze praktijken zijn het soms.

Zou bijvoorbeeld die meneer van Shell, meneer Ben van Beurden, geen schuldgevoel krijgen wanneer hij jaarlijks zijn salaris van 20 miljoen euro krijgt bijgeschreven. Dat is maar liefst anderhalf miljoen euro per maand…. oftewel meer 55000 euro per dag, beste meneer van Beurden. Ook zaterdag en zondag.

Twintig miljoen. “Hij zal letterlijk en figuurlijk geen ‘zorg’ hebben denk ik.

De Week van de Zorg en Welzijn. Vanaf deze plek een hele grootse hulde aan al die mensen die dag in, dag uit van de vroege ochtend tot in de late uurtjes, op welk een manier dan ook met liefde bezig zijn met zorg. Zorg voor de medemens. Stuk voor stuk… Kanjers.

Dikke gemeende complimenten mijnerzijds…. En…. Een dikke kus.© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.01396