Datum plaatsing: 01 apr 2020

PietDoor: Jacoline Goossen: Piet

Hij zit aan het ontbijt. Op het bordje met bloemetjes ligt een boterham met een plakje kaas. Zijn hoofd hangt zwaar naar beneden en zijn onderarmen blijven nog maar net op de tafel hangen. Af en toe komt hij op een inademing even omhoog en wrijft zijn slappe hand onder zijn neus. Maar daarna valt alles weer naar beneden. De verzorgende roept: “Piet, ga eens eten!”

Neuriënd kom ik als miMakker Laloo dichterbij. Stapje voor stapje, totdat ik plaats neem op de stoel naast hem. Als ik naast hem zit voel ik mij steeds een beetje zwaarder worden. Wij worden als twee ridders met een bodywarmer aan van ijzeren breiwerk. Onze hoofden en armen raken elkaar steeds meer. Wij ademen hetzelfde tempo en zo zitten wij een poosje als moegestreden dappere strijders in rust en in verbinding. Maar er is meer om voor te strijden. Ik ga een simpel liedje maken op zijn naam en zing het zacht, harder, vals en als opera. Onderzoekend naar enige reactie ga ik in kleine bewegingen al zingend rechtop zitten. Piet blijft waar hij is.

Dan, vanuit mijn ooghoeken, zie ik iemand binnen komen. En voordat ik de route van de beste man kan plaatsten hoor ik luid: “Hallo Alexander!” Ik val achterover in mijn stoel. Een adrenalinestoot laat mijn ademhaling stokken en doet mijn vredige gezang verstommen. Het harnasgevoel verdwijnt als sneeuw voor de zon en achter mijn verbaasde blik, echoot die naam na. Terwijl ik de situatie incasseer en de daarbij behorende gevoelens, heft de ware Piet zijn hoofd vrijwel meteen op. Hij kijkt de beste man aan en groet hem met een blij gezicht. Alexander draait zich dan naar mij toe en presenteert zijn bezoeker met een handgebaar: “Dit is mijn ouderling!”

Dat er een clown naast hem zit is helemaal geen verrassing, laat staan wat die er doet. Verwachtingsvol kijkt hij mij aan. Ik begroet zijn bezoek uit de kerk met een ridderlijke hoofdbuiging. De ouderling vertelt hoe actief Alexander in de kerk was en vraagt of hij nog aan het eten is. Alexander vindt zijn bord en begint zijn broodje kaas op te vouwen.

Als ik nog een keertje omkijk tijdens mijn aftocht, is Alexander in dit moment ‘een hele Piet’. Blij en rebels zing ik daarom nog één keer het Piet-lied.


Jacoline Goossen is miMakker. Zij neemt de tijd voor een speciale manier van aandacht geven aan en contact maken met mensen in zorgsituaties. In haar blog vertelt zij over de ervaringen van haar clown Laloo. Laloo weet met haar onbevangenheid en een neus voor mogelijkheden, spel en humor, een weg te vinden naar het hart van iemand die ook zomaar een familielid van je zou kunnen zijn.
www.beleefidee.nl


© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.01409