Datum plaatsing: 10 apr 2020

Een gouden moment


Een gouden moment


Door: Jacoline Goossen: “Laloo kom maar binnen!!” roept Thea. Mevrouw slaakt een klein gilletje en houdt haar handen voor haar mond als zij mij ziet verschijnen. Ze klapt in haar handen, benoemt de oranje jurk, de doorzichtige toilettas vol spekjes, de sjoelstenen op de blauwe panty en de hakjes onder mijn voeten. “Je lijkt Maxima wel!” Lachend bekijkt mevrouw de handtas. Daar weet zij wel een plekje voor, naast haar op de kast. Ik mag tegenover haar komen zitten.

Verwachtingsvol kijk ik naar de thee met de peperkoek en dan weer naar haar. En direct zegt zij: “Sorry Laloo, ik heb geen touw, ik eet het zo wel op”. Het gouden kwartje is gevallen, de kamer lijkt oranje te kleuren.

Nieuwsgierig vraagt mevrouw wat er in de andere tas zit. Blij pakt zij de tas aan en maakt hem open. Zorgvuldig haalt zij er een gouden cadeautje uit, met een ondeugende blik op mij. Dat ik onwetend mijn schouders ophaal ziet zij als een ja, waarop zij gaat uitpakken. “Zelfmaak-tompoezen!” roept ze uit en ik zing: “Ik heb u lief….mijn Nederlaaaand!”.

Al neuriënd gaan wij aan het werk. Alles mag en kan en er wordt gemengd, gesmeerd, geproefd. Ondertussen komen haar oranjeverhalen van haar jeugd boven die ze onophoudelijk deelt. Als ik naar het keukentje word gestuurd om water te halen, zie ik in mijn ooghoeken dat de spekjes stiekem worden getest.

Feestelijk staan de buitengewoon unieke tompoezen klaar op haar tafeltje. Thea maakt het feest nog groter en roept: “En nu eerst het Wilhelmus!” Als ik later naar Thea kijk vraag ik mij af wie eigenlijk de koningin van de dag is, maar ik voel het antwoord al.

Jacoline Goossen is miMakker. Zij neemt de tijd voor een speciale manier van aandacht geven aan en contact maken met mensen in zorgsituaties. In haar blog vertelt zij over de ervaringen van haar clown Laloo. Laloo weet met haar onbevangenheid en een neus voor mogelijkheden, spel en humor, een weg te vinden naar het hart van iemand die ook zomaar een familielid van je zou kunnen zijn. www.beleefidee.nl

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.01075