Datum plaatsing: 05 mei 2020

PrietJanPraatDoor: Jan van Ravenstein: Luuk en Gijs hebben alle twee een nestkasje thuis in de tuin. Luuk appte heel enthousiast dat in zijn nestkastje een vogel kwam wonen. “Hij vliegt steeds de hele dag met kleine takjes in zijn bek op en neer, opa”. Mooi dat hij het ziet… Op de foto zie ik dat het een koolmeesje is wat bij Luuk tijdelijk komt wonen.
Het is lente. Vanwege corona verblijven we allemaal veel in onze tuinen. Zien jullie ook de vogeltjes om je heen druk doende met het bouwen van hun ‘nestjes’. Bij ons in die grote hoge ‘Japanse Walnut boom’, die in de warme zomer voor een heerlijke verkoelende schaduw garant staat, is een ekster dagen aaneen druk geweest met het maken van zijn nest. In ongeveer één week tijd heeft hij boven in het topje van de boom een prachtig onderkomen gemaakt voor zijn ‘gezinnetje’.
Terwijl wij, vanuit onze luie tuinstoel, de dagelijkse bouwactiviteiten van ‘onze’ ekster volgen zien we in met toeval dat ook wij gasten hebben in ons ‘vogel bed & breakfast’ huisje wat gastvrij hangt te hangen aan de muur van ons schuurtje. Wauwww… wat mooi.
We lopen, als het ware, op onze tenen door de tuin. Bang om de werkzaamheden te verstoren van onze lieflijke koolmeesjes. Op internet lees ik dat: “Wanneer een stel koolmezen geselecteerd heeft waar zij kunnen broeden, markeren zij dit met verse snavelmarkeringen rondom de opening”. Het klopt precies. Terwijl de ene vogel takjes, veren, haren en mos voor het nest aan het binnenbrengen is hamert de andere er op los… Als een ‘baas in huis’ duwt de bouwer de ander opzij wanneer ze naar binnenmoet. Heerlijk om te zien, wat is de natuur toch mooi.
Vogelbescherming Nederland geeft ons de mogelijkheid om thuis, op je pc of i-pad scherm, de lente van vogels mee te beleven. Op de website www.beleefdelente.nl kun je meekijken in de nestkasten van diverse broedende vogels. Echt fascinerend om te zien, een aanrader…
De ganse dag blijven ze op en neer vliegen, zo heel soms is er even een rustpauze. Even waren we bang dat ze het hadden opgegeven, dat ze misschien een beter plekje hadden gevonden. Een paar dagen aaneen zagen we ze niet, geen activiteit te bekennen. En toen zo maar vanuit het niets… Hoorde ik in alle vroegte een soort van juichkreet… Kom vlug kijken Jan, ze zijn er weer.
Nog even en dan. Dan krijgen we beschuit met muisjes.. Eerst worden de eitjes (8-10 stuks en dan eentje per dag) gelegd. Dan gaat moeder koolmees zo’n 13-15 dagen broeden. En als het goed is hoor je na zo’n twee weken voorzichtig gesjilp… Hoogste tijd voor het beschuit…. De kleintjes worden gevoerd door beide ouders en zitten 18-21 dagen op het nest. Nadat ze zijn uitgevlogen, worden de jongen nog 2-3 weken gevoerd lees ik op de site van de vogelbescherming.
Opgeteld mogen we nog zeker nog ruim twee maanden genieten van onze kroost… Prachtig, laat de zomer maar komen.

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.01075