Datum plaatsing: 07 mei 2020

Een vinger in de pap


Een vinger in de pap


Door: Jacoline Goossen: Een vinger in de pap

In alle rust zit zij aan de tafel met een lepel in haar hand. Zij gaat ermee door de pap, linksom, rechtsom, omscheppen, het laten druipen en weer opnieuw. Zij bevindt zich in de kleine cirkel van haar wereld van dementie. Al haar aandacht gaat uit naar wat daar te beleven is.

Als ik dichterbij kom, zie ik ook nog dat haar andere hand de buitenkant van het bord wil vasthouden, maar dat zij die steeds weer snel terug trekt. Alsof het te heet is om aan te raken. Weer fluistert zij dat het nog niet goed is. Stapje voor stapje kruip ik bij haar en ga ik stilzwijgend meedraaien in haar patronen.
Samen bewegen wij onze lepels in de brij van melk en Brinta.
Dan veranderd er iets. Onderzoekend bewegen haar ogen van het bord via mijn arm naar mijn rode neus en weer terug. Haar blik glijdt langs de groene mouw omhoog dan kijkt zij mij grinnikend aan. Oogcontact.

Mijn spontane volle lepel beweegt enthousiast voor haar mond, maar zij draait haar hoofd opzij. Snel maakt zij wél een hapje klaar voor mij. Mijn mond gaat open en tot groot plezier van haarzelf en een medebewoner zorgt zij dat ik te eten heb. “Goed zo!”

De brij van patronen, wordt het middel tot contact. Zij geeft vrolijke woorden aan dit moment van vliegtuigjes en slabbeltjes. Zij geniet van het samen spelen met wat er is. Wij maken ons klein als wij doen wat eigenlijk niet mag en zij laat zien hoe je pap van een wang afschraapt en kan hergebruiken. Vanuit de keuken krijg ik ondertussen een goeie hint cadeau.
Met een plakkerige mond zeg ik daarom lachend dat ik koffie met koek toch lekkerder vind. Ik zie haar lepel in het bord gaan en een hoofd ja-knikken. Bij de medewerker ‘Wonen en Welzijn’ hoor ik een zucht van verlichting. Na anderhalf uur vasthoudendheid is er dan eindelijk een vervolg op het ontbijt.

Jacoline Goossen is miMakker. Zij neemt de tijd voor een speciale manier van aandacht geven aan en contact maken met mensen in zorgsituaties. In haar blog vertelt zij over de ervaringen van haar clown Laloo. Laloo weet met haar onbevangenheid en een neus voor mogelijkheden, spel en humor, een weg te vinden naar het hart van iemand die ook zomaar een familielid van je zou kunnen zijn.
www.beleefidee.nl© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.01635