Datum plaatsing: 07 mei 2020

Samen spelenDoor: Hans Raadgever: “Als jullie niet meer oud zijn, komen we weer bij jullie spelen”, zo simpel is het als je drie turven hoog bent en evenveel lentes oud. Maar ik durf te wedden dat deze kleuter over 75 jaar, met hetzelfde gemak waarmee nu nog enkele oudjes onder ons zeggen “ik heb de oorlog nog meegemaakt” hij tegen zijn kleinkinderen zal zeggen “ik heb corona nog meegemaakt”. En in beide gevallen weten we allemaal wat wordt bedoeld. Het is heel bizar dat we juist dit jaar, waarin we 75 jaar vrijheid gedenken en groots wilden vieren, gevangen worden door het onzichtbare, geheimzinnige, woordloze corona-virus. Gedenken willen we de vele, vaak jonge, mensen die hun leven hebben geofferd om onze vrede te realiseren. Wereldwijd 65 miljoen slachtoffers, waarvan ruim 198.000 Nederlanders. Toch wel een dingetje, om zelfs na 75 jaar, bij stil te staan en heel zuinig te zijn op de bevochten vrede. Het lijkt me dan ook heel terecht dat we nu, in de corona strijd, mensenlevens centraal stellen boven geldelijk gewin. 75 jaar geleden kregen we wel onze vrijheid terug maar wel ten koste van een onvoorstelbaar aantal oorlogsgraven. Dankzij die vele doden konden wij ons leven zelf weer democratisch inrichten. Vrijheid lijkt nu een vanzelfsprekendheid. En de hedendaagse vrijheidsbeleving is nu meer dan alleen het bevochten dictatoriale bewind. Vrijheid is nu “gewoon jezelf kunnen zijn”, vrij kunnen denken, in vrijheid je mening kunnen geven en privacy. Zodra, ook al is het in het algemeen belang, protesteren we in het belang van onze eigen privacy. Alleen dictator corona trekt zich er niets van aan. Corona sluit grenzen, kroegen en scholen. Verbiedt sport en alle vermaak. Zet bejaarden achter glas en verplicht tot thuiswerken. Onder zijn bewind moeten we leven in anderhalve-meter-samenleving. Technologieën zijn er klaar voor. En het geteam, gezoom en gewebex in onze thuiswerkweken heeft ons voorbereid voor op onze dagelijkse draadloze verbondenheid aan internet, de online samenleving. Nog even omscholen tot robots en wij zijn er klaar voor.
Of we hebben 75 jaar geluk gehad, omdat rampen ons bespaard zijn gebleven, ňf we zijn nu boos op de boodschapper die ons laat ervaren dat niet alles maakbaar is. Dat de natuur zich niet aan de mens aanpast, maar de mensheid zich aan de natuur dient aan te passen. Dat er grenzen zijn aan leefbaarheid gedurende ons tijdelijk verblijf op deze aarde. In de pauze van conferenties hoor je deelnemers nogal eens zeggen: “Heb eigenlijk weinig nieuws gehoord, maar spreker zette alles wel weer eens goed op een rijtje”. De vraag is dan: “Wie heeft het dan door de war gegooid.” Misschien moeten we als aardbewoners ons ook eens afvragen of alles nog wel goed op een rijtje staat.

VOORDEEL
“Ieder nadeel heb zijn voordeel”, is een bekend gezegde van een groot voetballer. Dat geldt wellicht ook voor de onbenaderbare corona. Waar we de laatste jaren meer in het “ik tijdperk” zijn gaan leven doet corona ons beseffen dat we elkaar wel degelijk nodig hebben. Dagelijks bemerken we activiteiten die laten zien hoe mensen elkaar vrijwillig plezieren, een glimlach schenken, een riem onder het hart steken. Samen leven en samen spelen is een noodzakelijke behoefte om een plezierig leven te leven. Maar zoals Johan ook al zei: “Je gaat het pas zien als je het doorhebt”

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.01598