Datum plaatsing: 04 jun 2020

Het virusDoor: Hans Raadgever: “Hèt virus is onder ons”. Het zou zomaar de titel van een succesvolle soapserie kunnen zijn. Iedere avond gezellig samen televisie kijken. Op gepaste afstand, dat wel natuurlijk. Gespannen de nieuwe ontwikkelingen van “hèt virus” volgen. Hoeveel slachtoffers zal “hèt virus” vandaag hebben gemaakt. Opgelucht ademhalen, zeker nu een lange adem zeer gewenst is, als er weer drie patiënten minder op de IC liggen. Blij worden dat het aantal doden weer minder is als gisteren. Daarbij zich nauwelijks realiserend dat de stand inmiddels rond de 6.000 ligt. Uitgaande van 20 naasten betekent dat een droevig verlies voor zo’n 120.000 nabestaanden. Voor de duidelijkheid: twaalfmaal het aantal inwoners van Berghem!

Maar helaas het is geen soap. En ondanks onze regering over een dashboard beschikt waar waarschuwingslampjes oplichten als het misgaat, is de tijd van “vrij onverveerd’ leven nog in dikke mist gehuld. We zullen onze normen en gebruiken dienen aan te passen aan het veeleisende virus. Het voelt vreemd, haast onfatsoenlijk, om geen hand te geven, laat staan een knuffel. Hoewel drie zoenen misschien ook wel een beetje overdreven was, maar dit terzijde. We zullen ons, net als Chinezen, buigzamer moeten opstellen en de vele soorten buighoudingen eigen dienen te maken. Zodat we elkaar op afstand met respect en in de juiste buighouding eervol kunnen begroeten. Althans zolang de natuur niet heeft ingegrepen en de volgende generatie van noodzakelijke langere armen heeft voorzien om, in het nieuwe normaal, elkaar weer gewoon de hand te kunnen schudden. De lange arm zal dan een andere betekenis krijgen als heden het geval is. De lange arm is momenteel vooral nodig om ons op het rechte pad te houden. Ons te geleiden door een wirwar van wegwijzers en waarschuwingsborden. Bijvoorbeeld hoe je, in de anderhalve meter samenleving, in een loopgebied een rotonde dient te nemen. Voor iedere voetganger lijkt rechtsom nog helemaal niet zo normaal als je zou denken. Evenals de bewegwijzering van eenrichtingsstraten en het bevolken van parken en stranden. We zijn nog lang niet gewend dat “hèt virus” ons dwingt om als hamsters in een tredmolen te lopen. De lange arm heeft hier de handen vol mee. Zij hebben het druk met ingrijpen om te voorkomen dat het uit de hand loopt. Ook ons werkzame leven zullen we dienen aan te passen. Zoals meer dagen thuis werken, of op fiets afstand dicht bij huis. Er staan voldoende kantoorpanden leeg waar ondernemers faciliteiten kunnen realiseren om flexibele werkplekken te maken. Efficiëntere werktijden en minder in de file. Hoe mooi kan het zijn. De laatste digibeten zullen er ook aan moeten geloven. Want iedereen zal voldoende digitaal-vaardig dienen te zijn om in het nieuwe normaal zijn inkomen te kunnen garanderen. En nog heel vaak zullen we ons afvragen: Wat is eigenlijk normaal.

KEI GEZELLIG LEVEN
Steeds als ik berichten lees over afgesloten parken en te volle stranden, realiseer ik me het voorrecht om in Brabant te wonen. De lucht is hier mogelijk iets meer vervuild dan in het volgepakte westen, maar het is wel keigezellig. Bovendien hebben ons mam en ons pap al vroeg geleerd niet naast elkaar, maar ‘langs elkaar’ te gaan zitten. Dat lijkt in het nieuwe normaal wel ook handiger. En rijdend door ons mooie wijdse Brabantse landschap, ruik ik toch liever frisse boerengeur dan de vervuilende stadse uitlaatgassen.


© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.01632