Datum plaatsing: 08 jul 2020

RoosjeDoor: Jacoline Goossen: De sfeer is rustig als ik op de tablet door de gang wordt gedragen. Linda is de begeleidster die vandaag wel in de huiskamer mag komen in verband met Coronamaatregelen. Linda blijft staan bij de deuropening en kijk onopvallend langs de tablet naar Mevrouw Alma die aan de koffietafel zit. De ervaring leert dat Mevrouw Alma de tablet liever niet rechtstreeks voor haar neus krijgt. Dus stemde wij af en nemen wij vandaag een andere route

“Het is tijd voor een zangles Linda”, zeg ik. “Eerst flink door de neus inademen en blaas maar uit”. Wij laten ons horen en geven complimentjes aan elkaar. Als de armen erbij omhoog mogen, word ik op de koffietafel gezet. Mevrouw Alma ziet alleen nog maar het plezier wat Linda heeft. “Kijk eens wat ik allemaal moet doen, leuk hč dit koortje!” en ze stoot Mevrouw Alma even aan.
Wij gaan elkaar nazingen. Het gaat over rozen. Op een hoge en lage toon, langzaam en als een kakmadame. Linda volgt mij, op haar ludieke manier. Na vele rozen ga ik over op de tulpen, maar dan hoor ik opeens Mevrouw Alma zingen. “Roosje, roosje, roosje!”. Het is even stil. Als ik vraag aan Linda wie dit nou zo mooi zingt, draait zij rustig de tablet naar Mevrouw Alma. Ik zie haar zwaaien en zij straalt van oor tot oor. “Dat ben ik!” roept zij en als bewijs zet zij zet weer een roosje in. Zij ontvangt een enthousiast applaus en doet zelf even hard mee met klappen.
Mevrouw Alma geeft aan dat zij nog wat anders wil zingen. Gelukkig weet ik niet wat, waardoor zij zelf op een prachtige versie van ‘Op de purperen hei’ komt. Mevrouw Alma gaat er helemaal in op, zingt bijna alle tekst en ontvangt met een stralend gezicht nogmaals alle lof van ons.
“Nou is het genoeg geweest”, zegt ze plots. En natuurlijk ben ik het met haar eens. Wij nemen afscheid en voordat Linda en ik uit haar beeld zijn, horen wij van haar: “Tot de volgende keer!” Letterlijk en figuurlijk zweven wij samen de gang door, op naar een volgend bezoek.

Jacoline Goossen is miMakker. Zij neemt de tijd voor een speciale manier van aandacht geven aan en contact maken met mensen in zorgsituaties. In haar blog vertelt zij over de ervaringen van haar clown Laloo. Laloo weet met haar onbevangenheid en een neus voor mogelijkheden, spel en humor, een weg te vinden naar het hart van iemand die ook zomaar een familielid van je zou kunnen zijn.
www.beleefidee.nl

© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.01275