Datum plaatsing: 16 nov 2020

Hoe zuur zijn de druiven.............Door: Zr. Antoine van Erp pastorale werkster: Normaal zijn in de maand oktober vaak veel wijnfeesten, zeker in het naburige Duitsland, maar ook dat zal nu door de corona wel even anders zijn. Toch is het voor mij een aanleiding om daarover eens verder na te denken en om te kijken of U en ik daar iets mee kunnen doen wat betreft de invulling van ons eigen leven! Stelt u zich eens voor dat een zanger zijn loflied aanheft, waardoor hij hoopt bekendheid te krijgen.
Hij zingt over het fijne genot van een goed glas wijn, over de schitterende wijnvelden, die daar de hellingen versieren en opvrolijken. En opeens gaat hij over op een andere toer. Hij zingt over de giftige insecticiden, hij zingt over de erosie die veroorzaakt wordt door de voortdurende irrigatie. Al zingende vraagt hij zich af waarom de wijn-drinkende mensen de vragen van de tijd ontlopen.
Hoe zit het dan met de armen die geen fles wijn kunnen betalen? Denken we wel eens aan die mensen waar dit helemaal niet aan de orde kan komen? Stel eens voor dat zoiets gebeurt op het wijnfeest. Dat zou de zanger niet in dank worden afgenomen, want zo zou hij de sfeer van het feest kunnen verpesten. Je kunt voor jezelf zeggen, als het feest is, denk je even niet aan de mindere kanten van het spel.
Een feest moet je een feest laten. Of is dat toch ietwat te kortzichtig? Mag je misschien ook zeggen: een feest kan alleen maar feest zijn en blijven als je oog en oor hebt ook voor die andere negatieve kanten? Als je ook durft na te denken over de minder goede aspecten die ons soms bedreigen?
Want anders zou het kunnen gebeuren dat er straks geen feest is, omdat de druiven zuur zijn geworden en de wijn ondrinkbaar! Als mensen alleen aan zichzelf denken, als ze alles voor zichzelf willen houden, als ze niet goed omgaan met de schepping, dan gaat het echte feest nooit goed door, waar het eigenlijk voor bedoeld is. Het zet ons aan om goed om te gaan met wat het leven ons allemaal te bieden heeft, dankbaar te zijn voor wat wij zomaar krijgen of verdienen, anders worden de druiven echt zuur.
Het zet ons aan, als we al iets te vieren hebben, dat we ook denken, hoe dan ook, aan die mensen die minder hebben dan wij en toch door het leven moeten gaan. Daardoor zullen de druiven wel eens zuur zijn, waardoor het leven niet altijd een feest zal zijn. Oog en oor hebben voor de ander, ieder in onze eigen leefwereld.
Als we weten te kijken zijn er talloze mensen te vinden die gewoon gelukkig zijn met datgene wat ze hebben of zijn. Voor wie het leven wel iets van een feest heeft, omdat ze op een goede en wijze manier omgaan met de waarden en waardevolle dingen hun toevertrouwd, gewoon omdat ze lief en leed weten te delen, omdat ze liefde weten te geven en te ontvangen.Er is veel wat mis gaat in de wereld en dat moet ons waarschuwen: denk goed na over de dingen van het alledaagse leven. Dan leven we niet zomaar zeker niet in deze tijd van de corona, die ons allen kan bedreigen, maar die ons leert om oog en oor te hebben voor de mensen om ons heen. En dan is het leven meer dan goed!


© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.01037