Datum plaatsing: 16 nov 2020

De Elfde



Door: Hans Raadgever: November, al weer de elfde maand van het jaar 2020. De maand waarin de bomen zich voorbereiden op de winter en de maan helder door de ontbladerde bomen schijnt. Het jaar dat zo verwachtingsvol begon. Niets leek meer onmogelijk. Maar we weten inmiddels dat het heel anders is verlopen. En zoals het er nu uitziet zal dat ook gelden voor gedenkdagen van de schijnbaar nimmer ouder wordende Sint en het altijd blijvende kindje Jezus dat rond Kerst werd geboren. “Hoort wie klopt daar kind’ren” is rond deze tijd een normaal gestelde vraag. Net als het antwoord: Sint Nicolaas! Een zeer oude, vrijgevige Spaanse heilige, die jaarlijks per boot aankomt om hier zijn verjaardag te vieren. Het zou kunnen denk je dan. Tenminste als de Sint niet al zijn betwiste knechten meebrengt maar alleen zijn Hoofdpiet. Dan zijn het twee toegestane bezoekers. Maar helaas, er is een reisverbod, ook voor schimmels. Dus dit jaar geen lekkers in de ene, noch de ander hoek. Hoeven we dus ook niet door de knieën om al dat lekkers te verzamelen. Overigens niet iedereen zit op zo’n heilige te wachten. Zo weten we van Toon Hermans dat hij ‘Snieklaas’ een nare man vond. Een ‘schijnheiligerd’ en zijn knecht een zak, kortom een lullig stelletje. En voor stoute kinderen is het ook een hele opluchting. In mijn jonge jaren waren er veel van, althans afgaande op de waarschuwingen van mijn ouders. Als je ook maar even niet oplette was het: pas op, anders zal ik het aan Sinterklaas vertellen. En in zo’n benauwde jute aardappelzak helemaal naar Spanje was geen blij vooruitzicht. Hoewel, bleek later, Spanje een mooi vakantieland was. Dus met die wetenschap gingen we als kille kikkers met zijn allen in de nachtbus naar het voor ons veel te warme Spanje om daar in de schaduw van een dikke boom het einde van de vakantie af te wachten, maar dit terzijde.
En dan de feestelijke geboorte van het kindje Jezus waarvoor we zelfs twee dagen uittrekken. Want Kerst is wereldwijd toch een belangrijke gebeurtenis. De kerken spelen daarin een cruciale rol. Het in armoede geboren kindje wordt op velerlei wijzen in kerken en daarbuiten ten toon gesteld. En het “Ere zij God”, gezongen door alle kerkgangers van bijbelse religies, is niet van de lucht. Ja, er zijn tijdens de kerstdagen zelfs oorlogen stilgelegd om samen vredig kerst te kunnen vieren. Maar momenteel lijkt de meest belangrijke vraag: Wat gaan we doen met de kerst? Wie speelt voor ons de live muziek, wie maakt voor ons het kerstdiner, wie regelt onze kerstsfeer. Want tot aan de corona crisis waren we gewend, misschien wel verwend, dat alles maakbaar en regelbaar was. Heeft het corona spook misschien dan toch nog een boodschap?

SPAANSE APP
Zojuist krijg ik via woordvoerder Piet een app van Sint Nicolaas, geschreven in zijn bekende schrijfstijl en lijkt dus geen fake nieuws. Oordeelt zelf: “Wij, Sint Nicolaas wil allen laten weten, dat hij u niet is vergeten. Maar een reisverbod voor boot en paard, is ook mijne heiligheid niet bespaard. Stuur daarom een digitale groet, omdat nu eenmaal alles anders moet. Verzoek mijn ijverige hulp Snieklazen, en dat zal hen niet verbazen, neem dit jaar mijn taken waar. Laat heel Berghem duidelijk weten dat ook nu niemand wordt vergeten”.

© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.01078